Медия без
политическа реклама

САЩ обвиниха Русия, че използва химическо оръжие в Украйна

02 Май 2024
Град Золохов, Харковска област, Украйна, 1 май 2024 г.
БГНЕС/ЕПА
Град Золохов, Харковска област, Украйна, 1 май 2024 г.

Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските сили в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), предадоха Ройтерс и Франс прес.

Освен това Русия използва средства за борба с безредиците като "метод за водене на война в Украйна, също в нарушение на конвенцията", допълва американската дипломация, цитирана от БТА.

"Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле", според Държавния департамент.

Вчера Вашингтон обяви нова вълна от санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании и физически лица, обвинени в участие във военните усилия на Русия за нахлуване в Украйна. Освен руски отбранителни компании и китайски юридически лица, санкциите засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия.

"Продължаващото пренебрегване на задълженията на Русия по КЗХО съответства на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество "Новичок", подчертава Държавният департамент на САЩ.

Навални, бивш опонент на руския президент Владимир Путин, който почина в руски затвор на 16 февруари, стана жертва на тежко отравяне, за което обвини Кремъл. Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал бяха отровени в Англия през 2018 г.

Русия твърди, че вече не разполага с военен химически арсенал, но страната е изправена пред натиск за повече прозрачност относно предполагаемата употреба на химически оръжия.

Според Националния институт по здравеопазване хлорпикринът е химикал, който е бил използван като бойно отровно вещество през Първата световна война, както и като пестицид, и при вдишване предизвиква задушаване.

Още по темата