Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само 3 от 18 руски ракети се промушиха през украинския бараж

34 души са ранени в Павлоград

01 Май 2023
Укринформ
Повечето ракети не достигат целта си въпреки твърденията на Москва за точна стрелба

Украинската противовъздушна отбрана свали 15 от 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на днешния ден, съобщи щабът на армията в Киев, след като цялата страна повече от три часа беше огласяна от вой на сирени за въздушна тревога, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Към 02:30 ч. руските нашественици нападнаха Украйна със самолети на стратегическата авиация", се казва в публикация в Телеграм канала на главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Общинските власти в Киев съобщиха също в Телеграм, че всички ракети, изстреляни по столицата, са свалени.

"По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата", посочи столичната администрация.

Противовъздушната отбрана се е задействала срещу руски ракети и в Киевска област, която в административно отношение е отделна област от самия град Киев, заявиха властите.

През изминалата нощ Русия изстреля ракети и по други украински области, включително Днепропетровска, каза Микола Лукашук, председател на Днепропетровския областен съвет. Свалени са седем ракети.

Източният украински град Павлоград е бил ударен два пъти през изминалата нощ, като разрушени или повредени са промишлено предприятие, 19 жилищни и 25 частни сгради, добави той. Ранени са 34 души. "Възникнали са и пожари, аварийните екипи работят на място", каза Лукашук.

 

БАХМУТ ОЩЕ СЕ СРАЖАВА

Украински контраатаки са довели до отблъскването на руските сили от някои позиции в обсадения град Бахмут, но положението остава "тежко", заяви началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски.

"Положението е доста тежко", се казва в изявление на висшия военен, поместено в социалната мрежа Телеграм. "Същевременно в някои части на града врагът беше контраатакуван от нашите подразделения и изостави някои позиции."

Сирски е казал това при посещение при войските на фронта, заяви украинската армия.

Той добави, че в битката за Бахмут се хвърлят все нови и нови руски подразделения, включително десантни части и бойци на частната военна компания "Вагнер", въпреки тежките загуби, които по думите му те търпят.

Ключови думи:

Украйна, ракети

Още по темата