Медия без
политическа реклама

Руски съд осъди руски военни заради украинска атака

Офицери са осъдени на 4 г. лишаване от свобода за нарушаване на правилата на бойното дежурство

06 Дек. 2023
Според съда щетите от атаката са за 90 млн. рубли
EPA/BGNES архив
Според съда щетите от атаката са за 90 млн. рубли

Двама руски офицери са осъдени на 4 г. лишаване от свобода, защото са нарушили правилата на бойното дежурство по време на украинско нападение на руска територия, предаде "Дойче веле". 

Втори Западен окръжен военен съд в Москва призна за виновни подполковник Анатолий Бондарев и майор Дмитрий Дмитраков заради нарушаване на правилата на бойното дежурство.

В прессъобщението се отбелязва, че съдът не е приложил цялата строгост на закона, който предвижда 10 години лишаване от свобода. Военните вече са излежали почти година и половина от присъда, докато е текло следствието, и ще могат да претендират за предросрочно освобождаване. 

Обвинението е повдигнато през пролетта на 2022 г. след ракетен удар на украинската армия по Блегородска област. Тогава от Харковска област беше нанесен удар с ракети Точка-У по склад за боеприпаси и техника в района на село Старая Нелидовка. В резултат на взрива и пожара загинаха 7 руски военнослужащи и 43 ранени. Напълно бяха унищожени 15 единици бойна техника, а 30 сериозно повредени. Щетите са за 90 милиона рубли. 

Делото се гледа при закрити врати. Бондарев и Дмитраков признаха вината си, съдът няма да отнеме офицерските им звания и след излежаване на присъдите те ще могат да се върнат на служба. 

"Комерсант" определя делото като първа присъда в Русия заради неотразяване на внезапна украинска атака на руска територия. Източници на изданието казват, че това далеч не е последното дело, криминални дела за тероризъм се образуват за всяка украинска атака. Ако ракетите или дроновете не са свалени, следват дела за немарливост. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, Украйна, присъди

Още по темата