Медия без
политическа реклама

Руски партизани палят военни комисарства и дерайлират влакове

С поредица от акции противниците на войната в Украйна сериозно затрудниха снабдяването на армията на Кремъл

10 Юли 2022
Военни ешалони на станция Гомел, 26 януари 2022 г.
Военни ешалони на станция Гомел, 26 януари 2022 г.

След като Русия започна пълномащабна война с Украйна рязко се увеличиха авариите на жп линиите и започнаха палежи на военни комисарства из цялата страна. Отговорност за това поемат нелегални групи, които са срещу нахлуването в Украйна и редовно постват видео в социалните мрежи за дейността си.

 

Подпалването на военните комисарства

 

От края на февруари в Русия има поне 23 атаки срещу военни комисарства, като 20 от тях са палежи. Миналата година нямаше подобни инциденти. Използват се главно бутилки със запалителна течност, като инструкции как да се приготвят коктейли "Молотов" в домашни условия могат да се намерят в социалните мрежи.

Палежите не са координирана кампания, зад тях стоят различни групи - от леви анархисти и проукраински активисти до ултрадесни групи. Понякога извършителите са самостоятелни герои, които не се асоциират с никакви движения. Така например, за подпалването на сградата на военното комисарство в Удмуртия в края на май бе арестуван 48-годишният художник и бивш селски учител Иля Фарбера. "Исках да разбера на какво съм способен. Мога ли съм да направя такова нещо", обясни той на разпита.

Властите не могат да скрият палежите, защото партизаните сами активно ги популяризират в социалните мрежи.

Видео от подпалването на военното комисарство в Нижневартовск:

После того как Россия вторглась в Украину многие из россиян поняли что стали заложником безумца готового забросать их трупами весь мир.Кто-то дабы не стать у...

 

И в Луховици:

В России неизвестный в знак протеста против войны поджёг военкомат в Московской области и заснял это на GoPro-камеру.Он объяснил свои мотивы тем, что в перву...

И в Перм:

 

Но ако подпалването на военните комисарства не може да бъде скрито, на другия фронт на партизанската война - жп пътищата - "оправданието" винаги може да бъде "технически причини". Именно така се опитват да правят и руските власти.

 

Релсовата война

 

Почти всеки ден има съобщения за диверсии на жп линии. На 1 май така бе разрушен мост в Курска област, по който се движеха товарни влакове. Само по информации в медиите от март до юни 2022 г. от релсите си в Русия са излезли 63 товарни влака. Това е 1,5 пъти повече, отколкото за същия период на миналата година. При това географията на катастрофите се премести на запад, а част от влаковете аварират редом с военни части.

Според версията на руските железници и проверяващите органи по-голямата част от авариите е свързана с лошата поддръжка на жп пътищата. "Проверките за последните 4 месеца на тази година показват, че 55,3% от причините за дерайлирането на подвижния състав са свързани с нарушения по текущото състояние на пътя", пише официалното издание на РЖД Partner.ru.

Но властите не могат да игнорират факта, че има диверсии. Още в първия ден на войната - 24 февруари, министерството на транспорта нареди да се повиши нивото на сигурност на жп пътищата в южните области. А през април украинското разузнаване обнародва телеграма, в която ръководителите на определени жп участъци в Ростовска и Краснодарска област призовават гражданите да сътрудничат с Федералната служба за сигурност и полицията, за да се осигури безопасността.

Тези мерки обаче не са много ефективни, авариите продължават, особено в пограничните райони. На 12 април жителите на село Титовка в Белгородска област на границата с Украйна се събудиха от взрив. "В Шебекинския градски окръг са повредени жп линиите. Жертви и пострадали няма. Разрушено е жп платното. На място работи оперативна група. За причините ще съобщим по-късно", коментира в първите часове губернаторът на областта Гладков. Никакви разяснения обаче не последваха.

На 21 април в същата Белгородска област, на гара "Крейд", стана нова авария - дерайлира товарен влак.

На 27 април ФСС се похвали, че е заловила двама руснаци, които са подготвяли нова диверсия в Белгородска област. Според версията на ФСС задържаните са "привърженици на украинския нацизъм" и "са изпращали на украинския сайт "Миротворец" сведения за военнослужещите в руската армия". Но нито имена или други лични данни на диверсантите бяха съобщени. На видеото, публикувано от РИА "Новости", задържаните са със замазани лица, произнасят заучени фрази, а един от тях е облечен с тениска с британското знаме. Повдигнати са им обвинения за подготовка на диверсия, но до този момент подобни обвинения не са внесени в съда в Белгородска област.

За повреда на друг жп мост на 1 май разказва губернаторът на Курска област Роман Старовойт. Той директно нарича станалото "диверсия", а следственият комитет образува наказателно дело за терористичен акт. В края на май "Осторожно, Москва" публикува съобщение, че ФСС издирва членовете на някаква "Бойна организация на анархо-комунистите", които са подготвяли диверсия на жп пътищата в района на Сергиев Посад, край Москва. Според версията на следствието, те са разхлабили осем гайки, премахнали са релсовия стик и частично са раздалечили релсите, които водят към войскова част 14258 (секретен учебно-тактически център към 12-то главно управление на МО, отговарящо за ядрената безопасност на страната).

ФСС така и не намира анархистите. Но те наистина съществуват.

 

 

 

Самите представителите на "Бойна организация на анархо-комустите" съобщиха, че са задържали влак, водещ към още една военна част -  55443, край Киржач (Владимирска област). Там е разположен арсеналът на Главното ракетно-артилерийско управление на министерството на отбраната на Русия. "За съжаление, подготовката за диверсията беше разкрита на 25 юни вечерта. Въпреки това тя даде резултат, като задържа състави с военно оборудване и причини икономически щети, свързани с необходимостта от възстановяване на жп пътя", обясняват нейни представители пред The Insider. Анархистите признават, че са се вдъхновили от действията на беларуските партизани, които ефективно се противопоставяха на възможността за нахлуване на руски войски на украинска територия през Беларус в началото на войната.

 

Беларуските партизани

 

Когато руските войски за първи път преминаха през беларуската граница в Украйна за т.нар. мълниеносно нападение на Киев, те възнамеряваха да използват разгърнатата жп мрежа на региона за снабдяване и подкрепления. Но плановете им бяха осуетени от мрежа от беларуски партизани, които започнаха да атакуват жп инфраструктурата. Така например, те повреждаха устройствата за управление на жп сигналите. В резултат на това влаковете по цели дни не можеха да се движат, което принуди руснаците да използват автотранспорт за попълване на своите запаси. Това пък доведе до известното 60-км задръстване към Киев. Към днешна дата по делото на "релсовите партизани" са задържани няколко десетки души.

Опитите да се повредят жп пътищата и да се задържат влакове в Беларус започнаха още през 2021 г. След като властта жестоко потуши мирните протести с масови арести, изтезания и огромни присъди затвор, част от протестиращите преминаха към по-решителни действия. Така се сформира неформалното движение "Супраціў", което започна да разработва методически указания за децентрализирани атаки на жп инфраструктурата. Участниците се стремят акциите да са "ненасилствени", тъй като основната им цел е намеса в работата на жп съобщенията и нанасяне на материални щети. "Ние искаме да покажем на партньорите на Лукашенко, в това число и на Русия, че той е неблагонадежден. Да покажем на самите белоруси, че съпротива продължава", разказва пред The Insider един от представителите на беларуското партизанско движение.

През ноември 2021 г. беларуското правителство обяви движението за терористична организация. Няколко седмици по-късно партизаните хвърлиха от дрон бутилка със запалителна течност в учебната база на вътрешните войски «Воловщина». "Ние се занимаваме с антитерор: пречим на режима на тероризира мирното население. "Супраціў" се готви за финална контратерористична операция по ликвидация на решима", заявиха партизаните.

Месец преди началото на войната (24 януари) активисти на "Супраціў" извършиха най-голямата си атака - блокираха основната част от сървърите, базата данни и работните станции на белоруските железници и унищожиха бекъпа. "Целта е да се забави и наруши работата по жп пътищата. Автоматиката и системите за безопасност не са засегнати от кибератаката, за да се предотвратят аварийни ситуации", заявиха партизаните. Те обявиха, че биха възстановили работата на сървърите, ако бъдат освободени 50 политически затворници, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, и ако се прекрати прехвърлянето на руски войски на територията на страната.

Възстановяването на информационните системи се оказа мисия невъзможна за беларуските власти. "Специалистът, който познаваше този тип база данни, беше уволнен по политически причини още през миналата година. Особеното е, че технологията е много стара и младите специалисти трудно се оправят с нея", разказва представителят на "Рабочага руху" Сергей Войтехович.

 

Войнствените анархисти

 

В Русия най-активната "подривна" сила станаха анархо-комунистите. От началото на войната в редица канали в Telegram се публикуват инструкции как да се задържат влакове или как да се устройва авария по жп линия. Там редовно се отчитат и "успехи" със снимки и видео. Анархо-комунистите поемат отговорност и за подпалване на съоръжения за мобилна връзка (например, в село Беломестное в Белгородска област) или на автомобили на видни представители на властта.

За координация и привличане на нови членове анархистите даже пуснаха бот, с помощта на който желаещите могат анонимно да се присъединят към движението. "Саботажът на жп линия е относително прост за изпълнение и много ефективен способ да се нанесе вреда на армията на противника. При това с минимален риск за гражданите, при правилно изпълнение. Успешна акция означава, че в решителен момент на фронта ще има по-малко танкове или снаряди. Това сериозно ще отслаби въоръжените сили на Русия и ще окаже влияние за по-бързото прекратяване на войната", обясняват анархо-комунистите.

Анархисткото партизанско движение засега децентрализирано. "Има и организирани клетки, и спонтанни действия. Децентрализацията ни позволява да сме мобилни и неуловими. В условията на репресии това е по-добре. Към април в Русия има между 20 и 40 такива клетки", казват от движението. Те твърдят, че не всички проблеми на жп пътищата стават публично известни. Малките диверсии - повреди на светофари, намотки и други технически неизправници, обикновено остават извън медиите.

Подобни акции устройстват не само активисти с ясна идеология. "Сред нас има не само анархисти, но и националисти. Всеки има своя история. Ние сме антисистемна организация. В тънкостите на политическото управление ще се оправяме след като режимът падне или поне отслабне", казват те.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата