Медия без
политическа реклама

Русия започнала преноса на ядрено оръжие в Беларус

"Не се тревожете. Ние сме отговорни хора, ще го пазим", заяви Лукашенко в Москва

25 Май 2023Обновена
Евроазийският форум в Москва
Евроазийският форум в Москва

Русия започна да прехвърля тактическо ядрено оръжие в Беларус, съобщи беларуският президент Лукашенко пред журналисти в Москва. Той е там за Евроазийския икономически форум. "Осигурени са местата, където ще се съхранява оръжието и преместването започна", заяви Лукашенко. На въпрос за сигурността на съхраняване на ракетите, той отговори: "И дума не може да става. Знаете, че ние сме точни, акуратни хора. Не се тревожете за ядреното оръжие. Носим отговорност. Това са сериозни въпроси. Всичко ще бъде наред", предаде агенция Белта. 

Министрите на отбраната на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха по-рано днес в Минск документи, определящи процедурата за съхраняване на руски нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище на беларуска територия, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

"В хода на срещата бяха подписани документите, определящи процедурата за съхраняване на руските нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище на територията на Република Беларус", се казва в изявление на пресслужбата на беларуското Министерство на отбраната.
За да няма неяснота във връзка с руския тактически ядрен арсенал в Беларус, Шойгу уточни, че контролът върху оръжията и решението за използването им остава прерогатив на Москва.
На срещата с беларуския си колега руският министър на отбраната подчерта, че западните държави по същество са започнали необявена война срещу Москва и Минск, предаде Ройтерс.
"Днес ние заедно се изправяме срещу колективния Запад, който по същество води необявена война срещу нашите страни", заяви Шойгу.
Шойгу посочи, че е налице изпълнението на мерки за повишаване на бойната готовност на обединените въоръжени сили на НАТО в Източна Европа. "Разполагат се допълнителни военни контингенти и се разгръща военна инфраструктура, засилват се бойните и разузнавателните дейности в близост до границите на съюзната държава (наддържавно обединение между Русия и Беуларус - бел. ред.)", каза Шойгу.

САЩ ОСЪДИХА ТРАНСФЕРА

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на американския Държавен департамент Матю Милър, цитирана от БТА.  "Това е последният пример на безотговорно поведение, което ние виждаме от Русия от началото на пълномащабната й инвазия в Украйна преди повече от година", заяви Милър. Той повтори предупрежденията на Вашингтон, че използването на химическо, биологично или ядрено оръжие в конфликта би довело до сериозни последици, без да уточнява какво се има предвид под това.  "Само ще добавя, че ние не виждаме основание да актуализираме нашата ядрена доктрина или никакви индикации, че Русия се подготвя да използва ядрено оръжия", каза той. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също каза, че няма основание за актуализиране на ядрената стратегия и определи действието на Русия като пример за безотговорни и прокативни решения.

Европейският съюз ще наложи нови санкции, ако Русия разположи ядрено оръжие в Беларус, написа в Туитър върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата