Медия без
политическа реклама

Русия спешно евакуира авиацията си от Крим

В момента на полуострова действат над 10 украински диверсионно-разузнавателни групи

27 Авг. 2022
Ударът по военното летище "Саки" засега е най-мащабното попадение на украинските въоръжени сили в Крим
Ударът по военното летище "Саки" засега е най-мащабното попадение на украинските въоръжени сили в Крим

Русия започна да извежда авиацията си от Крим и да укрепва системите си за противовъздушна отбрана, пише Business Insider, като се позовава на секретен доклад на НАТО. Десет изтребителя са вече прехвърлени в други градове на Русия. Сред тях са шест Су-35С и четири МиГ-31БМ. Военното летище "Белбек" край Севастопол продължава да е най-важно за авиационна подкрепа на руските войски в южна Украйна и над Черно море. Там се намират около 32 изтребителя: Су-27, Су-35С и МиГ-31БМ.

Русия е увеличила и количеството на тактическите ракети "земя-въздух" в Крим. Действията й идват след няколко атаки по военни обекти в Крим, извършени от кримски партизани и въоръжените сили на Украйна /ВСУ/. 

Как това ще повлияе на хода на войната в Украйна обяснява военният експерт Георгий Александров в “Новая газета. Европа”.

В ранното утро на 31 юли щабът на Черноморския флот в Севастопол беше атакуван от дрон. Няколко души бяха ранени. Така започна поредицата "произшествия", принудили много руснаци да променят отношението си към ситуацията около Крим. Почти всеки ден оттогава на полуострова има взривове и работи противовъздушната отбрана. За малко повече от три седмици имаше нападения срещу авиобази и летища в Новофедоровка /Саки/, Белбек и село Гвардейское. В Джанкой бяха взривени военни складове и бе повредена електростанция и жп линия. В Севастопол, Керч, Евпатория, Бахчисарай, Саки и други населени места редовно работи ПВО. А на 20 август щабът на Черноморския флот отново бе атакуван от дрон, който се вряза в покрива и предизвика пожар.

Обстрелите на Ростовска, Белгородска, Курска и Брянска области започнаха още през пролетта и продължават и досега. Може ли да се каже обаче, че войната засяга все повече руски региони? И трябва ли да се очаква разширяване на географията и честотата на ударите на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/?

 

Ракети, дронове и диверсанти

 

От военна гледна точка най-тежкият удар върху руските войски бе нанесен с атаката на летището „Саки“ на 9 август. Според оценките на западните разузнавания, двата мощни взрива са извели от строя над 50% от бойната авиация на Черноморския флот. Има информация, че са унищожени или силно повредени самолети за тактическо разузнаване Су-24МР, които изстрелват ракети „Калибър“. След атаката значително намаляха ударите с такива ракети по украинските градове.

И досега не е ясно как точно е извършена атаката на строго охраняваното летище. Отначало се твърдеше, че става дума за ракетен обстрел от самолет. После, че Украйна е използвала своите най-нови разработки  - „Гръм-2“ или адаптирани за стрелба по наземни цели „Нептун“ или „Харпун“. В полза на „ракетната версия“ говори голямата мощност на взрива.

Но нито един свидетел не е видял летящи ракети, макар че плажуващите масово наблюдаваха и снимаха с мобилните си телефони ставащото.

Същото важи и за хипотезата за използване на дронове. Подобна операция може да се извърши с дрон-камикадзе, както при атаката на руските петролни бази. Но тези модели безпилотни апарати са забележими, а никой не ги е видял. При това би трябвало да са използвани поне два дрона, които да са пуснати от територията на Крим, а да се доставят или придобият подобни устройства на окупираната от руснаци територия не е лесна задача, особено във военни условия. В този случай може да се предполага, че или диверсионната мрежа е отдавна установена и години наред трупа сили и средства за началото на активните действия, или че тя има добре разработени канали за снабдяване.

Най-вероятна е версията за миниране на летище „Саки“ отвътре. Възможно е някой от работниците да е внесъл взривните устройства на територията на военната част и да ги е заложил на най-уязвимите за терористични актове места. Тази версия обяснява и прецизната точност, с която бяха нанесени ударите.

 

Партизанската война

 

Според различни източници, в момента в Крим действат над 10 диверсионно-разузнавателни групи, които са с централизирано управление. В тях влизат и жители на Крим, които са напуснали Русия след окупация, но през пролетта на 2022 г. са били прехвърлени обратно. Те са се свързали със „спящи клетки“ и започнали подготовка за активни действия. Диверсантите отлично познават местността и главното – ползват се с подкрепата на значителна част от местното население. Мрежата, активирана през март-април, включва в себе си 120-150 действащи войници, няколко командири и координатори.

В Джанкой, Гвардейское и още няколко други обекти атаките също са извършени с ръчно поставени взривни устройства. Те са подготовка за настъплението на Украйна към Херсон, Запорожието и Крим. В случай на пълномащабна операция диверсантите трябва да дестабилизират ситуацията на полуострова, да нарушат работата на военните летища, да прекъснат линиите за снабдяване и жп връзките.

Вече са налице и първите резултати – от Крим бягат туристи и членове на „Единна Русия“. Част от щаба на Черноморския флот е прехвърлена в Новоросийск.

„След нападението на Русия на Херсонска, Запорожка и други области Крим на практика стана фронтова линия и по нищо не се отличава от другите руски области, атакувани от украинска страна от самото начало на конфликта. Удивително е колко много хора отиват на почивка там половин година след началото на военните действия. А после не могат да разберат защо редом с плажа се взривява военно летище“, казва специалният кореспондент на ВВС Иля Барабанов.

Вече повече от месец линията на фронта фактически не е помръднала. Киев официално заявява, че Херсонското направление е приоритетно, и всички очакват настъпление именно там. „Южната групировка на руските войски се снабдява през Крим. Затова атаките срещу линиите за снабдяване и военните обекти са напълно оправдани от военна гледна точка“, обяснява Барабанов. Украинските военни казват, че от 25 август е свалена забраната да се използва тежка стволна и реактивна артилерия по цели в Крим.

Украйна в момента има в резерв над 90-100 000 войници, базирани в няколко централни области в страната. Те имат запас от боеприпаси за около месец активни действия. В случай на настъпление към Запорожието срещу тях ще се изправят изтощените руски части. При това край Херсон руската групировка ще се окаже в крайно неизгодна позиция заради заплахата да бъде отрязана от линиите си за снабдяване и да бъде напълно обкръжена.

 

 

Новите горещи точки

 

В Брянска, Курска и Белгородска области систематично се фиксират обстрели с различни видове оръжия от страна на Украйна. Освен това действат и многочислени диверсионно-разузнавателни групи. Те имат силна подкрепа сред местното население, като повечето помагат от идейни съображения, но има и чисто меркантилни „ятаци“. „Всяка група има списък с цели и провежда активно разузнаване. Може да се прогнозира взривно нарастване на акциите в случай на рязко повишение на активността на бойните действия на фронта. Вероятно множество обекти ще бъдат взривени едновременно“, обяснява източник, близък до украинското разузнаване.

Въпреки всички усилия на Федералната служба за сигурност и другите руски спецслужби, те не могат не само да разкрият и заловят диверсантите, но дори и да забавят вълната от взривове – нито в приграничните райони, нито в Крим. За това добринася и фактът, че контраразузнавателните отделения на различните служби не си сътрудничат, а се конкурират помежду си за правото на „чадър“ върху пътищата на контрабандата и други нелегални дейности.

 

От друга страна, Брянска и Курска област имат доста дълга граница с Украйна. Граничната служба на Русия няма практическа възможност да я покрие цялата. Малкото дронове почти не се използват заради опасността да бъдат свалени. А и малцина знаят как се работи с тях. Има случай, когато в една от военните части обучението за работа с дронове се е извършвало без използването на реални безпилотни апарати, само по картинки.

Друг съществен детайл е, че с „Гугъл“ може безпроблемно да се открие местоположението на всички големи военни части в приграничните райони. В Крим например руските военни части са разположени там, където през 2014 г. се намираха украинските. Информацията за нови обекти Украйна получава от спътникови снимки или от местното население.

Киев официално не поема отговорност за диверсиите и обстрелите на Киев. Само анонимни високопоставени източници разказват за елитни части, действащи в тила на врага, или пък представители на властта се шегуват за вредата от тютюнопушенето в складовете за боеприпаси и петролните бази.

Важното е, че въпреки многочислените практически ежедневни атаки в Крим не последва някаква съществена реакция от Русия. Налага се изводът, че тази червена психологическа линия успешно е премината. „Осем години нямаше никакви взривове в региона, а ФСС рапортуваше, че е изловила всички опозиционери и протестиращи. И изведнъж сега губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев започна да инспектира обектите на гражданската отбрана и бомбоубежищата. Оказва се, че въпреки че години наред службите тормозиха кримските татари и арестуваха измислени терористи, под носа им е изградена мащабна и отлично функционираща диверсионна мрежа“, казва Барабанов. Той предполага, че голяма част от кримските татари и хората, които не са напуснали Крим след окупацията през 2014 г., симпатизират на Украйна. А и в момента на територията на Русия се намират огромно количество украинци, които биха могли спокойно да пристигнат в Крим през моста и да се влеят в отрядите на съпротивата.

Могат ли тези атаки да се окажат ключови за подриването на боеспособността на руската армия и евентуално – да преобърнат хода на войната? „На тактическо ниво те могат да нанесат щети. Но за да навредят сериозно на боеспособността на руската армия, диверсиите трябва да станат много по-мащабни. Ако се съди по броя на диверсиите през последните седмици, се полагат специални усилия и затова може да се очаква те да зачестят и разширят. Най-вероятният сценарий за близките месеци е бавното придвижване да продължи. Съмнявам се, че ще има мощно настъпление или контранастъпление“, казва израелският военен експрет Давид Генделман. Според него диверсиите и обстрелите могат да повлияят на боеспособността и духа на руските военни в зависимост от конкретните обекти – например ударите с HIMARS по складове с боеприпаси забавят темповете на настъпление на руските войски, защото то е основано на превъзходството в огневата мощ.

Могат да се очакват и още диверсии във вътрешността на Русия. Застрашени са петролните складове, транспортната инфраструктура, предприятията от оръжейно-промишления комплекс и др., като може да става дума не само за зрелищни взривове, но и за скрит саботаж – производство на дефектна продукция примерно.

 

Пробитият щит

 

Западът започна да доставя на Украйна все повече съвременни, високоточни артилерийски системи – не само HIMARS, но и германските САУ с управляеми снаряди. Има информация за планове за доставка на американските снаряди „Ескалибур“. Програмата е разчетена за няколко години. С оглед на диверсиите и ударите по складове за боеприпаси е съвсем реалистично превъзходството в един момент да мине на страната на украинците. Вече се появиха данни, че руските войски изпитват дефицит на основния за руската артилерия боеприпас с калибър 122 мм. Наскоро край Донецк бяха намерени отломки на ракети HARM. Ако наистина към HIMARS и М270 MLRS бъдат доставени ракети, удрящи на 300 км, единственото, което може да защити Белгород, Ростов и други руски градове, е изрична забрана от САЩ за обстрели на руска територия.

Важно е да се отбележи обаче, че за САЩ Крим е украинска територия и съвсем законна цел на ВСУ. Неслучайно през последните дни постоянно има съобщения за свалени дронове над Крим. Очевидно е, че украинците тестват и разучават системата за ПВО.

 

По думите на руски военен експерт, „непробиваемият щит ПВО“ над Русия е мит. „Още от времето на Студената война съветската и руската ПВО са изграждани за противодействие на масирана атака от класическа авиация на САЩ и НАТО, и то най-вече бомбардираща. Плътно радиолокационно поле има само на няколко километра височина. По-ниско има значителни пробойни. Няма постоянно бойно дежурство на прехващачи в небето. А срещу безпилотните самолети ПВО е почти безсилна. Още в Сирия видяхме как за унищожаването на един самоделен безпилотен апарат се използваха ракети ТОР и „Панцир“ на стойност десетки хиляди долари за парче. Често радиолокаторните станции не могат да отличат такива апарати от птиците“, обяснява руски военен експерт.

„Години наред Крим се представяше от Русия и лично от Путин като символ на безопасността на страната. Затова става мишена за нови и все по-сериозни заплахи. Следващият етап може да се окаже твърде печален за Кремъл“, смята Иля Барабанов.