Медия без
политическа реклама

Русия прати военни на границата с Грузия

261 000 руснаци са избягали от страната за 4 дни. Масово се теглят пари от банките

26 Септ. 2022Обновена
В опозиционните медии веднага се появиха напомняния за нахулването на Русия в Грузия през 2008 г.
В опозиционните медии веднага се появиха напомняния за нахулването на Русия в Грузия през 2008 г.

Военни с БТР се появиха на КПП "Верхний Ларс" на руско-грузинската граница. Снимки бяха публикувани от множество чакащи да преминат границата там. Опашката днес е около 20 км. Напрежението се покачва заради съобщенията, че Русия всеки момент ще затвори границите си за мъже, подлежащи на мобилизация, и че Грузия може едностранно да забрани влизането на мъже между 18 и 55 г. Днес прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че засега не е вземано решение за затваряне на границите.

Федералната служба за сигурност потвърди, че е изпратила БТР на границата с цел да се осигури реда там. "Няма да има блок пост. Това е резерв за непредвидени случаи, ако резервистите решат да тръгнат към КПП без да спазват нужните формалности за напускане на страната. Никакви допълнителни ограничения не са налагани", обясниха от ФСС пред руската редакция на BBC. Чакащи на опашката обаче твърдят, че мъже вече масово са връщани от границата, като са им връчвани повиквателни.

 

Частичната мобилизация, обявена на 21 септември от руския президент Владимири Путин, предизвика паника сред мъжете в страната. За четирите дни след телевизионното обръщение на Путин - от сряда до събота вечерта, 261 000 мъже са напуснали страната, съобщи "Новая газета. Европа“, като се позова на източник от администрацията на президента. 

„Настроението в президентската администрация е такова, че силите за сигурност и Министерството на отбраната се опитват да убедят Путин да затвори границите, преди да е станало твърде късно“, казва източникът, който не се съмнява, че това е единственият изход от ситуацията.

Други медии вече съобщиха, че руските власти планират да затворят границите за мъже в призивна възраст след края на референдумите за присъединяването на окупираните части на Украйна - ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. Гласуването приключва утре - 27 септември. Но ситуацията може да се измени, ако има масово бягство, казват пред "Медуза" източници от службите. Според някои медии затварянето на границите може да се случи още днес. Вече се появиха информации, че на някои граници властите отказват да пуснат граждани, отговарящи на критериите за мобилизация, като дори им връчват призовки.

Мобилизацията доведе и до друг ефект - руснаците изтеглиха рекордно количестсво пари в брой от банките от началото на войната, съобщи Moscow Times. Според статистиката на руската Централна банка, само за един ден - 23 септември, обемът на парите в обръщение е скочил със 132,1 милиарда рубли. Подобно търсене на пари в брой не е регистрирано от 4 март: тогава бяха изтеглени 151,1 милиарда рубли. Абсолютният рекорд в цялата история на руската банкова система беше поставен на втория ден от войната - 25 февруари, когато от сметки, карти и депозити бяха изтеглени 1,4 трилиона рубли.

„Мобилизацията провокира паника сред населението“, твърдят анализатори на MMI. Но ако през февруари-март хората се страхуваха да не загубят спестяванията си заради нахлуването в Украйна и санкциите, сега те се нуждаят от пари, за да напуснат страната.

 

Отговор

Грузия планира да затвори границите с Русия за мъже на възраст отт 18 до 55 години, подлежащи на мобилизация, от понеделник, съобщи снощи в ефира на телевизия Freedom депутатът от грузинския парламент Нона Мамулашвили. "За съжаление, гражданите на Руската федерация нямат смелостта да протестират и да сменят режима си. По-добре е да бягат...", добави тя, коментирайки огромните опашки в руско-грузинския граница.

Полша днес забрани на руснаци да влизат през въздушните и морските й граници. От 7 септември страната заедно с Естония, Латвия и Литва забрани руснаци да пресичат и сухоземните й КПП. Сега в Полша не може да се влезе с туристически, бизнес и културни визи. Ако авиокомпания качи на борда си руснак, се задължава на свои разноски да го изведе от страната. Полша няма да приема и отклонили се от мобилизацията.

Финландия също се кани да наложи ограничения. Почти 17 000 руснаци са пресекли руско-финландска граница през последния уикенд, което с 80% повече от предишната седмица, съобщиха властите в Хелзинки. В петък финландското правителство заяви, че в близките дни ще забрани на всички руснаци с туристически визи, дори те да са шенгенски, да влизат в страната.

 

 

Разговорите в руските чатове показват, че едни от първите, които бягат от мобилизацията, са хората, които най-яростно са подкрепяли войната в Украйна преди това. Оттам става ясно и че грузинските власти са безкомпромисни към гражданите, които не са се сетили да премахнат символите на руската инвазия като буквите Z от автомобилите си или не могат искрено да осъдят руската агресия.

Така например някои от тях са били подлагани на полиграф.

Други пък са се престарали в подкрепата на войната, като са оформили прическите на децата си във формата на буквата Z, и са готови да предприемат драстични мерки, за да заличат свършеното.

Трети спешно търсят лепенки, с които да прикрият буквите Z по автомобилите, и питат дали трябва да се свалят георгиевските лентички.

 

Отчаяние

До екцесии се стигна на няколко мобилизационни пункта в Русия. В Иркутск 25-годишният Руслан Зинин застреля началника на мобилизационната комисия с думите "Никой няма да воюва". Друг мобилизиран се самозапали на автогарата в Рязан. Жителка на Перм наръга с нож 4-годишната си дъщеря и опита да се самоубие, след като разбра, че съпругът е мобилизиран.

Продължават и палежите на военни комисариати. Тази нощ бяха подпалени два, а то началото на мобилизацията - 17.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата