Медия без
политическа реклама

Русия официално се закани на САЩ, ако дадат тежко оръжие на Украйна

Москва изпрати нота и до Чехия с предупреждение да не дава съветско оръжие на трети страни

16 Апр. 2022Обновена
Белият дом

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до САЩ, предупреждавайки американското правителство за "непредвидими последици" от значителното увеличаване на военна помощ, която Вашингтон оказва на Украйна, съобщават американски медии, цитирани от Франс прес и БТА.

В тази нота Москва предупреждава САЩ и НАТО да не изпращат "по-чувствителни" оръжия в Украйна, отбелязвайки, че доставянето на подобна военна техника "налива масло в огъня" и може да има "непредвидими последици", съобщи в. "Вашингтон пост".

Предупреждението бе отправено, след като американският президент Джо Байдън обеща нова военна помощ, на стойност 800 милиона долара, за Украйна, включително хеликоптери и бронетранспортьори.

Правителството на американският президент Джо Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна на стойност 800 млн. долара, с което общият размер на отпусната от САЩ досега помощ на страната от началото на руската инвазия, възлезе на над 2,4 млрд.

Тогава той даде зелена светлина за изпращане на значителна военна помощ, съдържаща по-тежко въоръжение от доставеното досега. Новите американски доставки ще включват част от "високо ефикасното въоръжение, което вече сме доставили" на Украйна, както и "нови способности", включително "артилерийски системи и бронетранспортьори", уточни американското правителство

Администрацията на президента Джо Байдън работи за създаване на  канал за комуникация с руските военни, за да бъде предотвратен случаен сблъсък между американските и руските сили по украинската граница, предава БНР.

"Онова, което руснаците ни казват негласно, е точно това, което ние казваме на света публично - че внушителната помощ, която предоставяме на нашите украински партньори, доказва своята забележителна ефективност", каза висш американски служител, цитиран от вестника.

САЩ изпращат в Украйна стотици зенитни и хиляди противотанкови комплекси и системи, както и дронове, гранотомети, картечници и милиони патрони и снаряди. Това стана ясно, след като американският президент Джо Байдън обяви, че активира 800 млн.

Държавният департамент отказа всякакъв коментар, отбелязва АФП.

Според в. "Ню Йорк таймс" нотата е изпратена по обичайния дипломатически път и не е подписана от високопоставен руски представител.

Цитирайки запознат източник, телевизия Си Ен Ен отбеляза, че дипломатическата нота може да означава, че Москва се готви да възприеме по-агресивно поведение към САЩ и НАТО.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили инспектира днес обект, чиято локализация се пази в строга тайна от съображения за сигурност и откъдето се товари военната помощ, която двайсетина западни страни обещаха на Украйна, предаде Франс прес, цитирана

По-късно стана ясно, че Русия е изпратила и към Чехия дипломатическа нота с предупреждение, че чешките власти не могат да предават на трети страни военна техника съветско производство без разрешението на руските власти. Това пише Чешката информационна агенция. Чешкият външен министър Ян Липавски казв, че страната няма да отговори на нотата. По думите му опитите да се забрани реекспортът на съветска техника "неоснователни" и несъответстващи на никакви документи. По думите му Русия се опитва да спре чешката поддръжка за Украйна. Чехия е сред активно изнасящите оръжия за Украйна държави в Европа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата