Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия обяви намерение да "освободи" анексираните територии в Украйна

Москва съзря реална опасност за атаки срещу Кримския полуостров

08 Дек. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Украинската армия си върна контрола върху Херсонска област в средата на ноември, когато успя да изтласка руските сили от превзетия в началото на войната регион.

Руските сили възнамеряват да завземат части от Източна и Южна Украйна, които Москва обяви за своя територия. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, от чието изказване днес стана ясно, че целите на военната кампания все още не са ясно определени, но все пак имат някакви граници.

Руската федерация обяви, че е анексирала четири области на Украйна - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, след провеждането на т. нар. референдуми през септември. Резултатите от тях бяха отхвърлени като фалшиви и незаконни от Киев, Запада и повечето страни в ООН.

Нито една от областите не е изцяло под руски контрол, а Кремъл така и не изясни каква част от тях смята за свои. Запитан дали Русия планира да присъедини още територии извън четирите области, Песков каза:

"Не е ставало дума за това. Най-малкото не е имало изявления по темата. Но все пак предстои още много работа за освобождаване на териториите. В някои от новите области на Руската федерация има окупирани територии, които трябва да бъдат освободени. Имам предвид част от Донецката народна република, както и онова, което стана част от Руската федерация, а след това беше окупирано отново от украинските войски."

Украйна изтласка руските сили от малък район на Луганска област, а миналия месец руската армия напусна всички части на Херсонска област, които контролираше на западния бряг на река Днепър, включително главния град - Херсон.

 

ЗА КРИМ

Също днес Кремъл съобщи, че вижда заплаха за друга украинска територия, анексирана от Русия - Кримския полуостров. Според Москва районът е "уязвим за украински атаки", след като официални лица съобщиха, че са свалили дрон близо до ключова военноморска база.

Последното нападение с дрон дойде малко след като руският президент Владимир Путин посети Кримския мост. Държавният глава искаше да проучи на място работата по ремонта на ключовата пътна артерия, значително разрушена при взрива в началото на октомври, за който Москва обвинява Киев.

"Със сигурност има рискове, защото украинската страна продължава политиката си на организиране на терористични нападения. Но от друга страна информацията, която получаваме, показва, че се предприемат ефективни контрамерки", заяви Песков.

При последния инцидент над Крим днес Русия съобщи, че е свалила дрон над Черно море близо до Севастопол - най-големия град на Кримския полуостров, в който се намира ключова руска военноморска база.

"Както обикновено, нашите военни си свършиха добре работата", заяви губернаторът на Севастополския административен район Михаил Развожаев.

Полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г. също след т. нар. референдум, който Украйна и Западът също така и не признаха.

 

ЗА ЗАПАДА

Същевременно Кремъл заяви, че решението на списание "Тайм" да обяви украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" отразява "русофобските тенденции" в западните държави.

Коментарите дойдоха, след като в сряда Зеленски беше обявен за "Личност на годината" от американското списание, а в четвъртък - за "Най-влиятелен човек" в Европа от "Политико".

Украинската армия освободи от руска окупация 1888 населени места, заяви президентът Зеленски във вечерното си обръщение. Още толкова остават окупирани.     "Това означава, че в момента на бойното поле се решава съдбата на милиони хора. Милиони, които могат да бъдат спасени.

 

Още по темата