Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски: Украйна освободи 1888 селища

Комисията по външната политика в Конгреса прие, че Русия извършва геноцид в Украйна

08 Дек. 2022Обновена
Time
Списание "Тайм" обяви украинския президент за Човек на годината

Украинската армия освободи от руска окупация 1888 населени места, заяви президентът Зеленски във вечерното си обръщение. Още толкова остават окупирани. 
 
"Това означава, че в момента на бойното поле се решава съдбата на милиони хора. Милиони, които могат да бъдат спасени. Нямаме право да оставим никого в руска окупация. И в руските филтрационни лагери, в които пропаднаха хиляди. И на руска територия, където бяха депортирани стотици хиляди", каза Зеленски. 
 
Комисията по външна политика на американския Конгрес прие резолюция, в която действията на Русия срещу Украйна се определят като геноцид. Документът е с авторството на сенатори от Демократическата и Републиканската партии и призовава американското правителство да наложи санкции на виновните за войната руснаци по закона "Магнитски". По същия закон са санкционирани българите Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Резолюцията призовава САЩ, НАТО и европейските съюзници да поддържат правителството на Украйна, за да се предотврати геноцида над украинския народ от страна на Русия, да се основат трибунали и да започнат международни криминални разследвания, за да бъдат подведени под отговорност руското политическо ръководство и военните, виновни за агресивната война, военните престъпления, престъпленията срещу човечността и геноцид. 

Наскоро няколко държави обявиха Русия спонсор на тероризма. Международният наказателен съд вече води разследване срещу Русия за предполагаеми военни престъпления. 

Руските власти нееднократно отричат, че РФ е виновни за военни престъпления, в Москва дори наричат фалшиви новини данните за масови убийства на цивилни в украинските градове, независимо от многобройните доказателства. 

 

Още по темата