Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия обяви един от взривовете в Крим за диверсия

В един ден бяха взривени два склада за боеприпаси и трансформаторната станция на окупирания полуостров

16 Авг. 2022Обновена
Поредният "случаен" инцидент в руски склад за боеприпаси в Крим

Три инцидента във военни обекти в Крим станаха само в рамките на няколко часа. Първо, избухна взрив във военен склад край село Майское, на 20 км от град Джанкой. Той бе последван от пожар в трансформаторна станция в същия район. Два часа по-късно руските медии съобщиха за нов взрив - във военната база край с. Гвардейское, близо до Симферопол.

Министерството на отбраната на Русия призна, че е имало взрив на боеприпаси, временно съхранявани в района на военната часткрай село Майское, но каза, че става дума за случайно възпламеняване. Няколко часа по-късно версията бе сменена - МО обяви, че взривът е резултат от диверсия.

"На 16 август, около 6:15 московско време, в района на Майское е станало възпламеняване на територията на площадка за временно съхранение на боеприпаси на една от военните части. В резултат на това се е стигнало до детонация на съхраняваните там боеприпаси... Сериозно пострадали няма. Предприемат се мерки по потушаване на пожара. Изясняват се причините", лаконично съобщи то. След няколко часа прессъобщението бе коригирано и бе уточнено, че "складът е пострадал в резултат на диверсия".

Жителите на село Майское, които са около 2000, се евакуират. По-късно стана ясно, че двама души са леко ранени.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви, че са спрени всички пътнически влакове в района заради повредени жп линии. По този маршрут се доставят и боеприпаси за руската армия на фронта.

 

 

 

 

Не е ясна каква е причината за пожара в подстанцията в Джанкой, която се намира на 50 км от склада в Майское, но вече няколко часа руските спасителни служби не могат да го загасят.

Към 13 часа "Комерсант" съобщи за взривове на летището в село Гвардейское. "Военните и правоохранителните органи проверяват версията за атака с малък безпилотен самолет на склада за боеприпаси," съобщава източник на "Комерсант".

Засега Украйна не е коментирала дали има отношение към случилото се. Съветникът на украинския президент също Михайло Подоляк написа в Туитър: "Когато Крим е в нормална държава, става дума за Черно море, планини, туризъм. Когато Крим е окупиран от Русия, става дума за взривове във военни складове и висок риск от смърт за окупатори и крадци. Демилитаризация в действие."

На 9 август серия от взривове стана на летище Саки, близо до Новофедоровка в Крим. Тогава МО също съобщи, че става дума за случайна детонация на боеприпаси и че никаква техника не е пострадала. Това бе опровергано от множество специалисти и спътникови снимки, които показаха няколко взрива на различни места и поне 9 унищожени самолети. Украинската страна отрече да има нещо общо с инцидента.

 

ЗАПЛАХА

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена електроцентрала, предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. "Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат", добави той.

Зеленски призова международната общност за приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж. "Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия", каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа "Запорожие", която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да обсъдят условията за безопасното функциониране на украинската Запорожка АЕЦ, съобщи руското военно министерство. Същевременно ООН отхвърли руските обвинения, че пречи на визита на ядрени експерти в Запорожката ядрена централа.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?