Медия без
политическа реклама

Русия обвини шефа на украинското разузнаване в тероризъм

03 Окт. 2023
Кирил Буданов

Следственият комитет на Русия обвини задочно началника на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов и няколко други украински военнослужещи в тероризъм. Поводът са ударите с дронове по руска територия, съобщи bbc.ru.

Атаките с дронове срещу Москва зачестиха миналото лято, като те на два пъти достигнаха Москва Сити, а през май два дрона експлодираха над Кремъл.

Задочни обвинения по ч. 2 на чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (терористично нападение) са предявени срещу Буданов, командващия ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук, командващия ВМС Алексей Нейжпапа, както и командира на 383-ти отделен полк за дистанционно управлявани летателни апарати Сергей Бурденюк, съобщиха от Следствения комитет.

Украйна не е поела официално отговорност за атаките на руска територия, но Буданов не отрече участието си в експлозията на Керченския мост, водещ към анексирания през 2014 г. Крим.

Русия обвинява Буданов и другите военнослужещи в участие в „организирането и извършването от април 2022 г. до септември 2023 г. на повече от 100 въздушни удара с използване на безпилотни летателни апарати от авиационен тип на териториите на Москва и Московска област, Република на Крим и град Севастопол, Ростовска, Белгородска, Брянска области и редица други региони на Руската федерация“ (международната общност, включително ООН, не признават Крим за руска територия).

Обвинените ще бъдат обявени за международно издирване.

Още по темата