Медия без
политическа реклама

Русия и Украйна може да договорят "зърнени коридори"

02 Юни 2022

Турските власти подготвиха с помощта на ООН "пътна карта" за справяне с глобалната продоволствена криза, провокирана от руската атака срещу Украйна, съобщи агенция Анадолу. Идеята е да се формира механизъм, който да гарантира безопасната доставка на зърно от Украйна до световните пазари.

"Пътната карта" е изготвена в резултат на преговори между турската страна и представители на Украйна, Руската федерация и ООН. Зърненият коридор  ще действа под егидата на ООН. Очаква се в следващите дни всички заинтересовани страни да проведат среща в Истанбул, за да обсъдят детайлите по пътната карта. В четиристранния формат са предвидени за разглеждане следните въпроси: маршрут, застраховка, охрана на кораба, разминиране на пристанища, както и състава на командния център.

Предвижда се в Истанбул да бъде създаден център, регулиращ взаимодействието между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и в координация с ООН.

Според дипломатически източници президентите на Украйна и Руската федерация Владимир Зеленски и Владимир Путин оценяват положително сътрудничеството по зърнения коридор. Русия е готова да предостави безопасен коридор за украинските съдове със зърно, заяви представителя на РФ в ООН Небензя.

Ако Киев разминира пристанищата, то ВМФ на РФ ще осигури безпрепятствен коридор за корабите със зърно, завя и руският външен министър Лавров.

Ключови думи:

Русия, Украйна, кораби, зърно

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?