Медия без
политическа реклама

Путин заплаши Украйна с възмездие

Беларус се включва във войната

10 Окт. 2022Обновена
Путин въвлича и Лукашенко във войната
Си Ен Ен
Путин въвлича и Лукашенко във войната

Руският президент Владимир Путин заплаши днес по обяд Украйна с възмездие, определяйки я като терористична държава заради диверсията на Кримския мост. На оперативно заседание на Съвета за сигурност той заяви: "С действията си киевският режим фактически се постави наравно с международните терористични групировки, с най-отвратителните групи. Просто е невъзможно престъпленията от този вид да бъдат оставени без отговор. Тази сутрин по предложение на Министерството на отбраната и по план на Генералния щаб на Руската федерация беше нанесен масиран удар с високоточно оръжие с голям обсег и с въздушно, морско и наземно базиране. Поразени са енергийни, военни командни и комуникационни съоръжения на Украйна. Ако опитите за извършване на терористични атаки на наша територия продължат, отговорите на Русия ще бъдат сурови и по мащаб ще съответстват на нивото на заплахите към Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това."

Президентите на Русия и Беларус Путин и Лукашенко се договориха за разполагане на съвместни регионални военни групировки, съобщи беларуският президент, цитиран от РИА Новости. 

"Във връзка с изострянето на обстановката на западните граници на Съюзната държава се договорихме да разположим регионални групировки на РФ и Република Беларус. Това е според нашите договори. Ако равнището на заплахата стигне днешното ниво, се задейства групировката "Съюзна държава", казва Лукашенко. 

Т.нар. Съюзна държава е наддържавно образувание между Русия и Беларус с поетапно възникване на единно икономическо, военно, митническо, валутно, юридическо, хуманитарно, пазарно и културно пространство. Договорът за Съюзна държава между Беларус и Русия е подписан през 1999 г. Когато на 24 февруари т.г. Русия нападна Украйна, Беларус предостави на руската армия територията си и бе проведено съвместно военно учение.

"Основата на тази групировка са армията, въоръжените сили на Беларус. Длъжен съм да ви информирам, че формирането на тази групировка започна преди два дни. Наредих да се пристъпи към формирането на групировката", заяви още Лукашенко. 

"Не бива да има война на територията на Беларус. И ние, военните, ще направим всичко възможно това да не се случи", каза президентът.

Днес от територията на Беларус са били изстреляни 48 ирански дрона камикадзе към Западна Украйна. В събота Лукашенко заяви, че по неофициални канали е получил информация, че Киев е започнал процес на откриване на втори фронт - срещу Беларус, а Западът обсъжда възможността да нанесе ядрен удар срещу страната му. „Както беше заявено: „Ще направим така, че на Беларус да се случи това, което се случи на Кримския мост“, каза Лукашенко. Още тогава Украйна отрече спекулациите. От своя страна Украйна съобщи, че не са регистрирани пробиви и настъпателни действия от територията на Беларус и Руската федерация.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че по негово искане германският канцлер Олаф Шолц ще свика спешна среща на страните от Г-7 утре.  По-късно Зеленски разговаря и с френския президент Макрон, с когото са обсъдили нови доставки за украинското ПВО. 

NEXTA съобщи, че три руски крилати ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Външният министър на Молдова съобщи, че ракетите са били изстреляни от Черно море и са пресекли територията на страната. Предназначени са за Украйна. Руският посланик в Кишинев е извикан за обяснения. 

РУСИЯ - ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА

“Отговора на ЕС трябва да е незабавно признаване на Русия за терористична държава и максимално тежки санкции”, написа украинския парламент на страницата си във Фейсбук.

Подобно решение е взето само от балтийските страни, което „не е достатъчно“, се казва в изявлението на Радата.

Законодателният орган на Украйна обърна внимание върху факта, че се бори на всички международни срещи да убеди европейските съюзници да вземат подобно решение.

Радата заключи, че трябва повече санкции и изолация, защото терористичната държава (Русия) е заплаха за цяла Европа и света.

„Това трябва да е бъде силният и солидарен отговор на Европа за геноцида и терора на Кремъл“, завършва постът. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Беларус, война, Русия

Още по темата