Медия без
политическа реклама

Потопеният кораб коства поста на командира на руския Черноморски флот

16 Февр. 2024
Адм. Виктор Соколов на фона на потопения кораб "Цезар Куников".

Адмирал Виктор Соколов, командир на Черноморския флот на Русия, е бил уволнен ден след като Украйна съобщи, че е потопила големия десантен кораб "Цезар Куников". Това съобщиха руски военни блогъри и бившият съветник на Кремъл Сергей Марков, но засега официално потвърждение от Москва няма. Руското министерство на отбраната не отговоря на исканията за коментар, предаде БТА.

Соколов пое командния пост през септември 2022 г., половин година след началото на военната инвазия на Русия в Украйна. Назначението му последва поредица от унижения за Черноморския флот, включително потъването на флагмана "Москва", поразен от украински ракети.

Въпреки смяната на командването руските военни кораби продължават да понасят удари от украинските сили, чийто собствен флот в сравнение с тях е малък. Украйна използва безпилотни военноморски дронове, заредени с експлозиви, за да атакува руски кораби и се опитва да ги изтласка от части от Черно море, което ѝ позволява да отвори жизненоважен коридор за превоз на зърно.

В сряда (14 февруари) Украйна заяви, че е унищожила кораба "Цезар Куников" край бреговете на анексирания от Русия Крим при операция с дрон, който е пробил левия борд на кораба и го е накарал да потъне. Русия не направи коментар.

Украинските военни твърдят, че са "унищожили" 25 руски военни плавателни съда и една подводница през войната до момента.

Още по темата