Медия без
политическа реклама

Украйна потопи пореден руски десантен кораб

Разузнаването твърди, че по-голямата част от екипажа е загинала

14 Февр. 2024Обновена
"Цезар Куников"според Уикипедия има екипаж от 87 души.
"Цезар Куников"според Уикипедия има екипаж от 87 души.

Украински дрон е потопил руския голям десантен кораб "Цезар Куников", съобщи "Украинска правда", позовавайки се на информирани източници от украинското разузнаване.

Към 10:00 ч. украинското военно разузнаване официално потвърди, че тази сутрин е атакуван БДК "Цезар Куников" и корабът е потопен. Морският съд е получил критично количество пробойни по левия борд. Операцията е проведена от бойците на спецподразделение "Група 13" с дронове "Magura V5". Разузнаването съобщи, че по-голямата част от екипажа е загинал, но не се уточнява точен брой. Корабът е бил натоварен с оръжие. 

Главното управление на разузнаването публикува в Ютюб канала си видео от потапянето. 

Украинският Телеграм канал "Кримски вятър" съобщава, че жителите на Ялта, Алупка и други селища в анексирания Крим са чули през нощта взривове. Каналът публикува видео, на което се вижда взрив на кораба. След взрива жителите са видели над мястото да летят вертолети. 

Руската редакция на БиБиСи се е свързала с моряк, който е служил на кораба. Той твърди, че по-голямата част от екипажа е оцеляла. Моряците са успели да се евакуират, като са видели, че корабът потъва неспасяемо. Според него въоръжението на кораба не е можело да помогне на атаката с  морски дронове. 

 

Руското военни Z канали потвърдиха удара, като уточниха, че екипажът е жив. Според "Два майора" той е евакуиран, а според "Военный осведомитель" търсенето на екипажа продължава и съдбата му все още не е ясна.

"Не искам да наливаме вода в мелницата на противника, но за пореден път Черноморският флот се оказа некомпетентен и не е в състояние да отрази украинска атака. Минаха две години от началото на военната операция. Подчинените на командването на Черноморския флот се изказват неласкаво за него и това би могло да мине за обикновено брожение, ако не беше систематичното огнево поражение на обектите на Черноморския флот от страна на ВСУ и колективния Запад. Не е ли време да се смени подходът?", ядосано пита Телеграм каналът "Рибар". Други Z-канали направо наричат Черноморския флот най-позорният флот.

Официална информация от руското МО няма все още.

Според украинското разузнаване на борда на "Цезар Куников" могат да се намират до 87 души екипаж. "Спасително-издирвателната акция на противника нямаше успех", твърдят оттам.

Цезар Куников е съветски офицер, герой на Съветския съюз. Загинал на 14 февруари 1943 г.

До момента около 30 % от руския военен Черноморски флот е унищожен. 

"Цезар Куников" е петият руски голям десантен кораб, поразен от ВСУ в Черно море. В началото на войната Русия разполагаше с 13 такива, като седем от тях бяха в състава на Черноморския флот. Два от тях бяха поразени при предишни атаки на ВСУ - "Новочеркаск" бе атакуван във Феодосия през декември 2023 г., а "Саратов" потъна на пристанището в Бердянск през март 2022 г. ВСУ извадиха от строя и "Оленегорски горняк", който бе в състава на на Северния флот, и "Минск", който бе в Балтийския флот.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?