Медия без
политическа реклама

Украйна пак удари руски военни кораби в Севастопол

Руска подводница е успяла да се измъкне в последния момент от експерименталните морски дронове

13 Окт. 2023
"Морските дребосъци" унищожиха поредните два руски военни кораба в Севастопол
Служба за сигурност на Украйна
"Морските дребосъци" унищожиха поредните два руски военни кораба в Севастопол

Руските кораби ракетоносители "Буян" и "Павел Державин" са били поразени с експерименталните морски дронове "Морски дребосък", съобщиха източници от украинската Служба за сигурност и Военно-морските сили пред украинските Телеграм канали. Атакувана е и подводницата "Алроса", но тя се е измъкнала невредима. Двата кораба са носители на ракети "Калибър", с които се атакуват украински градове.

"След първия взрив /на "Петър Державин"/ руските миночистачи и водолази така и не успяха да открият нашето ноу-хау. Вчера на подводницата "Алроса" й провървя и тя успя да се измъкне от нашите разработки. Носителят на крилати ракети "Буян" обаче не можа да повтори "подвига" на "Алроса" и бе поразен днес по време на севастополския си рейд от експерименталното въоръжение "Морски дребосъци". Службата за сигурност на Украйна предупреждава руснаците - не трябва да се движите в украински води, ако искате да съхраните поне някакви остатъци от свой флот", казва източник от ССУ пред УНИАН и украинския военен кореспондент Юрий Бутусов.

Информацията за удара по единия кораб бе потвърдена и от руските военни Телеграм канали. "При излизане от Севастополския залив украинските формирования атакуваха патрулния кораб "Павел Державин" от проекта 22160. За съжаление, корабът е получил повреда на винторулевата група. На помощ му е бил изпратен буксир, който също е атакуван. Корабите се движат, но имат неизвестни засега повреди", пише Z-каналът "Рибар". Той отбелязва, че епицентърът на взрива е бил под водата. "Това означава, че може би са използвани напълно потопени безекипажни катери. Това обяснява и липсата на всякакво противодействие от страна на екипажа на кораба /просто не са ги забелязали/, както и преминаването на морските дронове през защитните заграждания", добавя той.

 

За взрив на "Павел Державин" се заговори още в сряда, като кримските Телеграм канали предполагаха, че той се е натъкнал на мина. Информацията бе потвърдена официално от говорителят на Военно-морските сили на Украйна Дмитрий Плетенчук пред "Радио Свобода", който обаче отказа да даде подробности за удара. Димящият "Буян" пък бе заснет днес в Севастополския залив.

Официалните окупационни власти в Севастопол обаче по традиция отричат инцидентите и твърдят, че става дума за учение. "По информация от Черноморския флот гръмките звуци в района са тренировка. Провеждат се планирани учения по противоминна и противодиверсионна отбрана в акваторията на Черно море", твърди "губернаторът" на Севастопол. Според Черноморския флот са "отработени задачи по търсене и унищожаване на плаващи мини и безекипажни катери". "Към учението се включи и патрулният кораб "Павел Державин", морски и противодиверсионни катери", се казва в съобщението.

Украйна не за първи път използва експерименталните морски дронове. В средата на септември с такъв бе поразен друг руския ракетоносец - "Самум". През август дроновете бяха използвани за успешна атака на Кримския мост.

 

Последвайте ни и в google news бутон