Медия без
политическа реклама

Още един руски боен кораб бе потопен в Черно море

05 Март 2024Обновена
"Сергей Котов"
"Сергей Котов"

Руски източници съобщават, че тази нощ е бил потопен руският боен кораб "Сергей Котов". "Сергей Котов" бе спуснат на вода през 2021 г. - той е кораб от проект 22160 - боен кораб, който може да носи ракети "Калибър". Струва около 65 млн.долара.

Твърди се, че атаката срещу кораба е станала в района на Феодосия с помощта на морски дронове, катери без екипаж.

Съдбата на екипажа на "Котов", който може да е до 80 души, е „неизвестна“. Според украинското разузнаване са загинали 7 души, още 6 са ранени. 52 членове на екипажа са евакуирани.

Руското министерство на отбраната съобщи за опити за атака срещу "Сергей Котов" с морски дронове през лятото, в нощта на 25 юли, оттогава имаше още три опита за потапяне на кораба, но днес официална информация от руска страна все още няма.

Главното разузнавателно управление на Украйна обаче потвърди унищожаването на кораба "Сергей Котов". Ведомството отбелязва, че корабът е бил атакуван в нощта на 4 срещу 5 март от дронове Magura V5 в териториалните води на Украйна, близо до Керченския залив. В атаката са участвали 5 морски дрона. В резултат на това е повредена кърмата на Сергей Котов, както и десният и левият му борд. Цената на кораба е около 65 милиона долара.

 

При атаката на "Сергей Котов" е бил унищожен и вертолет Ка-29, който е бил на борда, както и артилерийска установка АК-176, съобщават руските медии. Направен е опит корабът да бъде отбуксиран до пристанището във Феодосия, но по пътя е потънал. Ударът е бил нанесен около 00:50, като половин час преди това руските подразделения се били информирани за движението на дроновете.

Последният руски кораб от Черноморския кораб, който излезе от строя бе "Цезар Куников", който бе потопен на 14 февруари. 

Между 3 и 5 часа тази нощ е бил атакуван отново Кримският мост. Мостът е затворен, но на този етап няма данни той да е бил ударен.

Унищожени руски военни кораби по време на войната

ИЗДИРВАНИ ЗА АРЕСТ

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на командващия стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и командващия руския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов, става ясно от прессъобщение на МНС.

Двамата носят отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна нападения срещу украинската гражданска инфраструктура.

Съдиите, които са разгледали доказателствата, представени от прокурорите, са стигнали до извода, че има "основателни причини да се смята", че двамата висши военни са отговорни "за ракетните удари, нанасяни от командваните от тях сили срещу украинската енергийна инфраструктура" от 10 октомври 2022 до поне 9 март 2023 г.

"В посочения времеви период е предприета кампания на удари по редица електроцентрали и подстанции, които са били нанесени от руските въоръжени сили на множество места в Украйна", добави МНС.

Това е едва вторият случай, когато Съдът публично обявява издаването на заповед за арест във връзка с войната на Русия в Украйна. Предишната беше от март миналата година срещу руския президент Владимир Путин за военни престъпления, като в нея той бе обвинен, че носи лична отговорност за отвличането на украински деца.

Последвайте ни и в google news бутон