Медия без
политическа реклама

Унищожените от Украйна кораби потопиха и шефа на руския флот

Адмирал Николай Евменов ще бъде заменен от командващия Северния флот адмирал Александър Моисеев

10 Март 2024Обновена
Уикипедия
Николай Евменов

Главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов е освободен от длъжност и ще бъде заменен от командващия Северния флот адмирал Александър Моисеев, съобщават руските медии.

Според Фонтанка факта, че Евменов все още е посочен като главнокомандващ на сайта на Министерството на отбраната, то назначението на Моисеев „вече е съобщено на личния състав“.

"Известия" повтаря същата информация на базата на собствени източници и припомня, че адмирал Моисеев командва Северния флот от 3 май 2019 г., когато наследи на поста Евменов.

Министерството на отбраната не обяви официално смяна на главнокомандващия на ВМС.

Евменов зае длъжността главнокомандващ, когато ВМС, чрез реформата на бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков, бяха лишени от своите флотове (те бяха прехвърлени на подчинение на военни окръзи), оставайки по същество само орган с представителни функции, чиито задачи включва корабостроене. От декември 2023 г. четири флота и Каспийската флотилия отново бяха прехвърлени под контрола на Върховното командване.

Евменов нареди всички нови руски фрегати и корвети да бъдат оборудвани с хиперзвукови ракети "Циркон", а след началото на руската специална операция в Украйна той призова за въвеждане на нови технологии в строителството на кораби, и да ги изградим „не бързо, но веднага“. Руските медии писаха миналото лято, че Министерството на отбраната е одобрило план за укрепване на защитата на корабите на ВМС за защита от надводни и подводни дронове.

 

Адмирал Виктор Соколов, командир на Черноморския флот на Русия, е бил уволнен ден след като Украйна съобщи, че е потопила големия десантен кораб "Цезар Куников".

Александър Моисеев е роден през април 1962 г. Завършва Висшето военноморско училище по радиоелектроника на името на A.С. Попов, след което изминава пътя от инженер на бойна част до командир на ракетна подводница. През юли 1998 г., командвайки подводницата К-407 Новомосковск, бъдещият адмирал влиза в историята на космонавтиката като командир на подводница, която за първи път успешно изстреля два комерсиални сателита (германски Tubsat-N и Tubsat-N1) в ниско ниво на околоземна орбита с помощта на ракета-носител, която стартира изпод водата на Баренцово море.

"Сега" припомня:

В средата на февруари адмирал Виктор Соколов, командир на Черноморския флот на Русия, беше уволнен ден след като Украйна съобщи, че е потопила големия десантен кораб "Цезар Куников".

Соколов пое командния пост през септември 2022 г., половин година след началото на военната инвазия на Русия в Украйна. Назначението му последва поредица от унижения за Черноморския флот, включително потъването на флагмана "Москва", поразен от украински ракети.

Руски източници съобщават, че тази нощ е бил потопен руският боен кораб "Сергей Котов".  "Сергей Котов" бе спуснат на вода през 2021 г. той е кораб от проект 22160 - боен кораб, който може да носи ракети "Калибър". Струва около 65 млн. долара. https://twitter.

Въпреки смяната на командването руските военни кораби продължават да понасят удари от украинските сили, чийто собствен флот в сравнение с тях е малък. Украйна използва безпилотни военноморски дронове, заредени с експлозиви, за да атакува руски кораби и се опитва да ги изтласка от части от Черно море, което ѝ позволява да отвори жизненоважен коридор за превоз на зърно.

Украинските военни твърдят, че са "унищожили" 25 руски военни плавателни съда и една подводница през войната до момента.

Командващият въздушните сили на Украйна Николай Олешчук съобщи, че в пристанището на Феодосия е поразен големият десантен кораб "Новочеркаск", предават украинските медии. Информацията е потвърдена и от руска страна.   "Флотът на Русия става все по-малък!