Медия без
политическа реклама

Полша ще сваля руски ракети край границите си

Володимир Зеленски и Доналд Туск подписаха във Варшава Споразумение за сигурност

08 Юли 2024
Зеленски и Туск демонстрираха решителност да се държат един за друг
ЕПА/БГНЕС
Зеленски и Туск демонстрираха решителност да се държат един за друг

Украинският президент Володимир Зеленски и полският премиер Доналд Туск подписаха двустранно споразумение за сигурност във Варшава ден преди началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Тези, които днес защитават Украйна, защитават и себе си", заяви Туск. 

Зеленски нарече споразумението "амбициозно". "То е в състояние да защити живота на нашия народ и да се противопостави на руското зло", каза Зеленски.

Договорът предвижда разработването на план, чрез който "руски ракети и безпилотни самолети, изстреляни по посока на Полша, могат да бъдат сваляни в украинското въздушно пространство".

Зеленски пристигна в Полша в момент, в който страната му беше засегната от масирани руски ракетни удари, при които загинаха най-малко 26 души, а голяма детска болница беше поразена в Киев. 

"Няма думи, документи, политически изявления, които да са достатъчни, за да осъдим агресора", заяви Туск.

Полша е един от най-отдадените политически и военни поддръжници на Украйна, докато Киев се опитва да отблъсне пълномащабната инвазия, която продължава вече трета година. 

Полша също така е много важна в качеството си на врата за западната военна помощ за Киев. Освен това тя е приела почти 1 милион украински бежанци.

Украйна вече е сключила споразумения за сигурност с ЕС и 19 отделни държави, включително САЩ, Япония и Германия, за да официализира вече предоставената военна и гражданска подкрепа и да запази перспективата за по-нататъшна помощ.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?