Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още една регистрирана в България компания попадна под санкциите на САЩ

24 Февр. 2023Обновена
БГНЕС/ЕПА
Според министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън санкциите показват, че САЩ ще подкрепят Украйна във войната с Русия колкото е нужно

Още една регистрирана в България компания се оказа сред санкционираните от САЩ фирми днес. Според американското министерство на финансите Taerio International LTD EOOD (Taerio International) е помагала за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия заради войната в Украйна.

Проверка на "Сега" показа, че Taerio International LTD EOOD е регистрирана в България и е еднолична собственост на германеца Маркус Герхард Мюлер, който също е санкциониран от САЩ. Тя се занимава с търговия със стоки, софтуер и технологии за сигурност; покупко – продажба на недвижими имоти, както и всякаква друга стопанска дейност, незабранена от закона.

Според американското министерство на финансите Маркус Герхард Мюлер, швейцарските граждани Роналд Ерик Косман и Бруно Колер, заедно с базираната в Швейцария Swisstec 3D AKUS AG (Swisstec), са помогнали на швейцарско-италианския бизнесмен Валтер Морети при закупуването на чувствителни западни технологии и оборудване за руските разузнавателни служби и руската армия като хидравлични преси и бронирани покрития. Морети и неговите сътрудници са закупили и оборудване за руските лаборатории за ядрени оръжия. Така Морети действал директно или индиректно в полза на руското правителство.

Морети е използвал и своите регистрирани в ОАЕ компании Taerio Limited и Tamyna FZE, за прикритие на продажбата на забранени технологии. Двете компании, както и Морети, Косман и Колер, също са в списъка на санкционираните. Активите на всички санкционирани компании и граждани в САЩ са замразени.

Taerio International не е първата регистрирана в България фирма, която САЩ наказват за помощ при избягването на санкциите за Русия. Преди това беше санкционирана "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД (U-Stone Limited EOOD), която официално се занимава с проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и др. дейност. Основен акционер и управител е Александър Волфович. Той е сред санкционираните в сряда от Министерството на финансите във Вашингтон физически лица.

В последния списък на санкционираните от САЩ попадат още 30-тина физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта, защото са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване.

САЩ санкционираха и 22 руски физически лица и 83 руски юридически лица. Сред тях са 11 от най-големите руски частни банки, сред които Московска кредитна банка, Uralsib Bank, MTS Bank, Saint Petersburg Bank, Zenit Bank и контролирани от нея финансови компании Zenit Finance, Zenit Leasing и Zenit Factoring SMEs и др.

Санкционирани са също така вицепремиерът Татяна Голикова и съпругът й - бившият вицепремиер Виктор Христенко, девет министри, сред които на културата, на извънредните ситуации, на спорта, на енергетиката, ръководителите на 47 региона на Руската федерация, журналистката Олга Скабеева, бившият зет на премиера Михаил Мишустин - Александър Удодов. В "черния" списък са и 1219 руски военни. Там е и съпругата на доскорошния командващ руските войски в Украйна Сергей Суровикин - Анна, която се занимава с бизнес.

Освен това от 10 март САЩ въвеждат 200% мито за внос на алуминий от Русия.

 

Великобритания също разшири санкциите срещу руския бизнес елит

В новия списък влизат 92 лица, над 70 от които са мениджъри или членове на директорите на най-големите руски компании. Там са 14 ръководители на "Росатом", 11 - на "Газпром", 9 - на "Аерофлот". В "черния" списък влизат още вицепремиерът Александър Новак, министърът на цифровата информация Максут Шадаев и зам.кметът на Москва Максим Лискутов.

Санкционирани са и ръководството на "Ростех" и "Алмаз-Антей", които произвеждат оръжие.

В списъка са още бившият бодигард на Путин и настоящ губернатор на Тулска област Алексей Дюмин, майката на Алина Кабаева - Любов Кабаева, дългогодишният приятел на Путин и изпълнителен директор на  Nord Stream 2AG Матиас Варниг.

Нова Зелендия санкционира 90 руски официални лица, бизнесмени и фирми, а Австралия - 90 души и 40 организации.

Ключови думи:

санкции

Още по темата