Quantcast

Медия без
политическа реклама

В ООН прозвуча, че Русия е терористична държава

Украинският президент Володимир Зеленски призова световната организация да изгони руската делегация

29 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини в ООН Русия, че е терористична държава. В реч чрез видео връзка пред Съвета за сигурност на ООН Зеленски заяви, че Русия на практика всеки ден извършва терористични актове заради войната в Украйна.

"Русия няма право да участва в обсъждането и гласуването на резолюция за войната в Украйна, която е непровокирана и проява на колониализъм от страна на Русия. Призовавам ви да лишите делегацията на тази терористична държава от нейните правомощия в Общото събрание на ООН. Това е възможно, това е необходимо и справедливо", каза украинският президент.

Той покани пратеници на ООН да посетят град Кременчук, където руска ракета уби 18 души в търговски център. 
Властите заявиха, че други 36 души се смятат за изчезнали след руския удар.

Русия отрече да е атакувала мола, като заяви, че е ударила оръжеен склад и последвалите експлозии на боеприпаси са предизвикали пожар в търговския център. В радиус от 5 километра обаче няма никакви военни обекти.

Руските войски са задържали бившия кмет на окупирания град Херсон в Южна Украйна, предаде БНР. Заместник-ръководителят на проруската военна администрация на Херсон Кирил Стремусов заяви, че Игор Колихаев открито е призовавал служителите на градската администрация да саботират и да пренебрегват указанията на новата администрация.

Губернаторът на Днепропетровска област съобщи за „вражеска атака“ и каза, че спасителни екипи търсят хора под развалините в град Днипро. Засега няма коментар от руското министерство на отбраната. 

Украинските сили ще се опитат да задържат линията срещу Русия на изток от град Лисичанск, за да спечелят време за пристигането на западните оръжия и за да успеят защитниците на региона да подготвят укрепления, каза губернаторът на провинция Луганск. 

Русия отново обстрелва и Харков, втория по големина град в Украйна. Ударени са жилищни сгради и основно училище.

Още по темата