Медия без
политическа реклама

Макрон пак заговори за сухопътна операция в Украйна

Русия не е велика сила, да не се оставяме да ни плаши, призова френският президент

17 Март 2024
Еманюел Макрон се срещна с лидерите на Германия и Полша Олаф Шолц и Доналд Туск.
ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон се срещна с лидерите на Германия и Полша Олаф Шолц и Доналд Туск.

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими "в някакъв момент", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициативата за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон в интервю, публикувано снощи от вестник "Паризиен". "Силата на Франция е в това, че можем да го направим", добави президентът.

Той е дал това интервю в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша Олаф Шолц и Доналд Туск в демонстрация на единство между трите държави.

Многократните декларации на Макрон, който отказва да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха смут сред съюзниците на Париж начело с Германия и предизвикаха почти единодушното неодобрение на опозицията във Франция.

В интервюто си за "Паризиен" президентът отхвърля всякакви разногласия във френско-германския тандем по този въпрос. "Исках да дойда в Германия много бързо, за да не предизвиквам дебат за стратегическите различия, които може да съществуват: те не съществуват", обяснява Макрон. "Никога не е имало разногласия между канцлера и мен. Имаме много общи възгледи за целите и ситуацията. Различен е начинът на прилагането им", продължава той, подчертавайки "стратегическата култура" на двете държави. "Германия има стратегическа култура на голяма предпазливост, на ненамеса и се държи на разстояние от ядрената енергия", обяснява той. "Модел, който е твърде различен от този на Франция, оборудвана с ядрени оръжия запазила и укрепила професионална армия", каза отново Макрон.

"Не трябва да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е много по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция", подчерта Макрон.

Френският президент добавя, че се е отказал от пътуване до Киев, за да отиде в Берлин. Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътуване вече веднъж беше планирано за февруари и след това отложено. Сега Макрон казва, че посещението му ще се състои през следващите седмици.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Украйна

Още по темата