Медия без
политическа реклама

Лондон предупреди за атаки на Русия с мини в Черно море

Има данни, че Москва планира да използва взривове срещу граждански кораби, за да спре износа на украинско зърно

05 Окт. 2023
По българското крайбрежие също започнаха да се появяват мини от началото на войната в Украйна.

Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море, за да попречи на износа на украински зърнени продукти. Това предупреждение бе отправено в изявление на британското външно министерство, цитирано от БТА. Възможно е взривовете да бъдат поставяни дори в близост до украински пристанища.

"Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, използващи хуманитарния коридор в Украйна, за да наруши износа на украински кираджии", се казва в изявлението.

Това обаче няма да става открито, а се очаква Москва да отправя срещу Украйна фалшиви обвинения за всяко нападение. "Обединеното кралство иска да осъди руската тактика и да предотврати подобен инцидент", заявяват още от външното министерство на Великобритания и допълват, че правителството "работи с Украйна и други партньори за въвеждане на мерки за подобряване на сигурността на корабоплаването".

Британският външен министър Джеймс Клевърли добавя, че събраните данни сочат "пълното пренебрежение на Путин към живота на цивилните и нуждите на най-уязвимите по света", в момент, когато много африкански държави зависят от украинското селско стопанство за доставките на зърнени храни.

През юни Русия се отказа от споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася безопасно хранителни продукти през Черно море. В отговор Украйна създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и няколко кораба напуснаха украинските черноморски пристанища. Великобритания вече отправи обвинения срещу Русия, че на 24 август е извършила ракетно нападение срещу граждански товарен кораб, което е било осуетено от украинската отбрана.

Отделно се появиха случаи на претърсвания на граждански кораби от страна на руски военни.

Още по темата