Медия без
политическа реклама

Кремъл е похарчил $300 млн. да финансира политици в други държави

В разследване на американското разузнаване се споменава Ал. Бабаков, за когото у нас се твърди, че се е срещал с Бойко Борисов

14 Септ. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Русия тайно е похарчила над 300 млн. долара за финансиране на политически партии в други държави по света от 2014 г., разкрива високопоставен служител на президентската администрация в САЩ, като се позовава на доклад на разузнавателните служби, съобщи CNN.

"В своя преглед разузнаването установи, че Русия тайно е прехвърлила над 300 милиона долара и е планирала тайно да прехвърли още поне стотитина милиона към чуждестранни политически партии, длъжностни лица и политици в повече от две дузини страни и на четири континента през този период“, казва служителят пред журналисти, добавяйки, че „Русия вероятно е прехвърлила допълнителни средства тайно в случаи, които са останали незабелязани".

Държавният департамент е пратил до посолствата на САЩ в повече от 100 държави грама, в която описва предполагаемите руски дейности и предлага стъпки, които Съединените щати могат да предприемат, включително санкции и забрани за пътуване, съобщи "Вашингтон пост".  В грамата предоставена от служители, се посочват имена на руски олигарси, замесени в това, което се описва като „схеми за финансиране“, включително Евгений Пригожин и Александър Бабаков. Пригожин, който е издирван от ФБР, беше обвинен през 2018 г. в опит за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

"Срещали ли са се Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев с пратениците на Путин Александър Бабаков и Александър Воробьов преди строежа на газопровода "Турски поток"? Тези руснаци ли са определили концепцията и стратегията как България да построи участъка от "Турски поток" със собствени средства, както и пътната карта, подписана от Теменужка Петкова в Санкт Петербург?".  Тези въпроси зададе през март тази година бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в предаването на Веселин Дремджиев. 

Русия е мотивирана от „опитите да облагодетелства определени политически партии и да подкопае демокрацията във всички тези страни“, казва още служителят, като уточнява: „Нашето мнение е, че един от най-ефективните начини за противодействие на руското скрито влияние е да го разкрием".

В информацията, която е известна до момента, са посочени конкретно Албания, Босна и Черна гора. Става дума за две дузини страни, се казва в доклада. 

Очаква се САЩ да споделят през декември със съюзниците си информацията в доклада, нареден от служители на администрацията на президента Байдън по-рано това лято. „Разузнавателната общност на САЩ инструктира избрани страни за тайното руско финансиране, насочено към техните специфични политически среди. Ние пазим тези разговори поверителни предвид чувствителността на данните и за да дадем възможност на тези страни да подобрят честността на изборите си“, твърди още американският служител.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата