Медия без
политическа реклама

Изгонването на посланик Митрофанова обтегна отношенията в коалицията

Предложението на ДБ тя да бъде обявена за персона нон грата очаквано срещна отпор от БСП

06 Апр. 2022Обновена
Антоанета Цонева
БГНЕС
Антоанета Цонева

Предложението на ДБ от парламентарната трибуна тази сутрин руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата предизвиква напрежение в управляващата коалиция. След зверствата на руската армия в украинския град Буча "Демократична България" излезе с декларация, в която остро осъдиха случаите на извършени престъпления от руската армия и настояха посланикът на Москва у нас да бъде изгонена. С това страната ни би последвала примера на други европейски държави, които предприеха подобни мерки срещу руския дипломатически корпус, е позицията на десните. 

„Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид. ДБ сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна”, обяви депутатът Антоанета Цонева от парламентарната трибуна, която прочете декларацията от името на десницата.

От ДБ поискаха също нашата страна да предостави съдебно-медицинска експертиза на Украйна, с която да бъдат разследвани случаите на военни престъпления; да подкрепи нови, по-сурови санкции срещу Русия; да започне да предоставя на Киев оръжие и муниции.

Останалите парламентарни групи посрещнаха исканията на десницата с мълчание. По-късно обаче на брифинг на МС финансовият министър Асен Василев коментира, че е възможно до края на деня Министерският съвет да излезе с позиция за обявяване на руския посланик у нас за персона нон грата.

Неговото изказване предизвика реакция във Фейсбук от вицепремиера и лидер на коалиционния партньор БСП Корнелия Нинова. "Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес", написа тя.

Час по-късно вицепремиерът Калина Константинова, която бе поканена от БНТ да говори по въпроси, свързани с украинските бежанци, потвърди, че решение за отзоваването на Митрофанова за момента не е взето от правителството. 

Негативно на предложението в НС реагираха и други коалиционни партньори. "Чисто политически, да си вървим по начина, по който сме се разбрали. За пореден път "Демократична България" заявяват нещо чрез декларация. Това трябва да го обсъдим на коалиционен съвет", заяви пред БНТ Станислав Балабанов, депутат от "Има такъв народ". 

"Личното ми мнение е, че бих подкрепил едно такова предложение", коментира депутът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, макар че парламентарната му група не излезе с обща позиция. Що се отнася до партиите извън управлението, заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви: "Ако ние управлявахме в момента, Митрофанова щеше да си е тръгнала много отдавна." От ДПС не коментираха темата, съобщава БНТ.

 

БЕЗ ОТГОВОРИ

От българското външно министерство системно подминават с мълчание питания на "Сега" по въпроси, засягащи отношенията с Русия. Не говорим за особено сложни въпроси, които изискват време и експертиза, за да им се отговори. А за такива, засягащи актуалната обстановка. От МВнР отказаха да кажат например кога се очакваше българският посланик в Москва да се прибере у нас за консултации с правителството; нито дали МВнР е уведомило официално посланик Митрофанова за пристигането му и поискана ли е информация какъв ще бъде отговорът на руската страна. 

Въпросът за нежеланието на МВнР да споделя информация с медиите и обществеността е повдиган и на ниво парламентарна комисия по външна политика:

Във време, когато международната политика доминира цялото публично пространство заради войната в Украйна, сред българските депутати преобладава нагласата, че медиите и обществеността трябва да бъдат държани настрана от парламентарните обсъждания по външнополитически

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата