Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гранатомет, взривил се в полицията във Варшава, бил подарък от Киев

17 Дек. 2022

На 14 декември, в централата на полската полиция във Варшава по необясними причини се взриви гранатомет, и то в помещение, съседно на кабинета на главния комендант, който загуби временно слуха си. Леко пострада и охранител на долния етаж. Днес пострадалият Ярослав Шимчик обясни пред полското радио RMF FM какво се е случило, предаде "Новая газета. Европа".

Генералът казва, че взривът станал, когато се опитвал да премести гранатометите, подарени му по време на визита в Украйна.  Били два. "Взривът беше мощен, проби пода и повреди тавана на съседния кабинет", разказва Шимчик. Неназован член на полската делегация разказва, че генералът е получил подарък два използвани гранатомета, вероятно RGW-90. Eдиният е подарен от началника на украинската полиция Игор Клименко и бил преправен на тонколона. Клименко даже пуснал музика, за да покаже как работи сувенирът. 

Вторият гранатомет е подарък от шефа на Държавната служба по извънредните ситуации на Украйна Сергей Кук. Той не бил преправен, но украинската страна уверила Шимчик, че гранатометът не представлява опасност. Подаръците били закарани във Варшава, генералът ги оставил в задната част на офиса си. Визитата в Украйна била на 11 и 12 септември. Какво е имало в гранатомета, който се взривил, не се съобщава. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?