Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия ще даде на Украйна общо 102 танка

Пред CNN Бенямин Нетаняху заяви, че Израел обмисля военна помощ за Киев, вкл. "Железен купол"

03 Февр. 2023Обновена
Туитър
"Леопард 1" вече не са на въоръжение в Германия, но ще бъдат пратени на фронта в Украйна

Правителството на Германия е одобрило доставка в Украйна на 88 танка "Леопард-1", съобщи "Зюддойче Цайтунг", като се позовава на правителствени източници.

Тежките бойните машини ще бъдат изпратени след основен ремонт, като се предполага, че Киев няма да ги получи безплатно, а ще ги купи от производителя "Райнметал" за общо над 100 млн. евро. При това остават проблемите с боеприпасите за тези танкове, тъй като "Леопард-1" са вече свалени от производство, а актуалните "Леопард-2" ползват други снаряди ("Леопард-1" бяха на въоръжение в Германия до 2010 г.).

По-късно новината за доставка на "Леопард 1" от промишлените си запаси бе потвърдена от говорител на правителството: “Мога да потвърдя, че е издадено разрешително за износ“, заяви той, но отказа коментар на въпроса колко танка ще се изпратят в Украйна.

Преди близо месец германското правителство обяви, че достави на Украйна 14 "Леопард 2", като същевременно даде разрешение на съюзниците да пратят на украинската армия от същите тези танкове. След това Белият дом заяви, че САЩ ще изпратят 14 свои Abrams и така бе сформирана т.нар. "танкова коалиция", която се очакваше да събере поне 100 тежки верижни машини.

С планираната доставка на 88 от по-старите германски танкове коалицията вече може нарасне на близо 200 танка, тъй като само германските ще са повече от сто - 102. 

Освен решението за "Леопард-1" правителството на Германия обсъжда възможността да закупуване на 15 самоходни зенитни установки "Гепард" от Катар, които също да предаде на Украйна. Тези установки бяха предназначени за осигуряване на безопасността на световното първенство по футбол през декември 2022 г. и вече не са необходими на емирството.

Същевременно "Блумбърг" съобщи, че Германия води преговори с Швеция за доставка на пускови установки IRIS-T в Украйна. В разговорите става въпрос и за изпращане от Швеция и на ракети за установките. Това е част от плана на Германия да осигури три допълнителни системи IRIS-T тази година, след като вече отправи нататък първата партида през октомври.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в интервю за CNN, че разглежда възможността да окаже военна помощ на Украйна. Във въпроса на журналиста се споменава и ПВО-системата "Железен купол", а Нетаняху отговаря - "Да, разбира се, разглеждам такава възможност". 

Израел е сред световните лидери в производство на оръжие, а зенитно-ракетният комплекс "Железен купол" сред най-известните. В известен смисъл е визитна картичка на израелския ВПК - на първо място заради високата си ефективност. До момента Израел не е давал оръжие на Украйна, най-вече заради сложната обстановка в Близкия Изток. 

 

ЗАБАВЯНЕ

Днес САЩ обявиха пореден пакет военна помощ за Украйна на стойнос $2.175 млрд. 

В него е включена и доставка на далекобойни ракети GLSDB с радиус на действие 150 км - двойно повече от обсега на ракетите, с които сега разполага украинската армия. Но те може да пристигнат на фронта едва след около 9 месеца след сключването на договора между Пентагона и производителите. 

Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) е боеприпас с добавен ракетен двигател, произведен от Boeing и шведската Saab Group. GLSDB се изстрелва от наземни ракетни системи като M270 Multiple Launch Rocket System и M142 HIMARS.

В новия пакет помощ от Пентагона са включени още снаряди за 155 и 120-милиметровата артилерия, боеприпаси за противовъздушните системи HIMARS, 2000 противотанкови ракети и близо 200 тежки картечници за справяне с вражеските дронове.

Ключови думи:

Украйна, танкове

Още по темата