Медия без
политическа реклама

Германия се извъртя за танковете "Леопард-2"

Естония ще предаде на Украйна всичките си гаубици

23 Яну. 2023Обновена
Аналена Бербок (вляво) с френската си колежка Катрин Колона в неделя по време на честванията на 60-годишнината от Елисейския договор във Франция.
ЕПА/БГНЕС
Аналена Бербок (вляво) с френската си колежка Катрин Колона в неделя по време на честванията на 60-годишнината от Елисейския договор във Франция.

Говорител на германското правителство опроверга още на другия ден думите на външната министърка Аналена Бербок, че Берлин няма да пречи на Полша да изпрати танкове "Леопард" за Украйна. Бербок даде в неделя интервю за френската телевизия LCI. На въпрос какво ще стане, ако Полша изпрати своите танкове "Леопард"-2 без одобрение от Берлин, Бербок отговори: "Към момента този въпрос не е повдиган, но ако ни попитат, ние няма да поставяме пречки". Говорителят обаче заяви в понеделник, че въпросът още е дискусионен и предстои да бъде обсъден във федералния Съвет за сигурност, съобщи базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико".

Германия е под засилен дипломатически натиск да изпрати танкове или поне да разреши на държави, които имат от тях, да ги реекспортират за Украйна. Като производител на танковете Берлин има право на вето за техния трансфер.

На срещата на върха в Рамщайн в петък германските представители упорито отказваха да кажат ясно дали ще дадат танкове на Украйна. В неделя полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува Германия за отказа да изпрати техника на Киев. "Позицията на Германия е неприемлива. Вече мина почти година от началото на войната. Невинни хора гинат всеки ден. Руски бомби опустошават украински градове. Атакуват се цивилни цели, убиват се жени и деца", коментира Моравецки. И заяви: "Опитвам се да претеглям думите си, но ще го кажа директно: Украйна и Европа ще спечелят тази война - със или без Германия".

Брой танкове "Леопард" по държави. Най- много имат Германия и Гърция

 

Въпреки надеждите Германия поне да разреши на страни като Полша и Финландия да предоставят своите германски танкове, германският военен министър Борис Писториус бе крайно уклончив. Последно той твърдеше за танковете "Леопард", че "все още не можем да кажем какво ще бъде нашето решение и кога ще го вземем". След излъчването на интервюто с колежката му Бербок, Писториус коментира на свой ред, че "Германия няма да взема прибързано решение, защото правителството трябва да вземе предвид множество фактори, включително последиците във вътрешен план за безопасността на германското население".

Полша има готовност да достави 14 танка на Киев. Моравецки каза, че ако Германия продължава да спира тази инициатива, "ние ще сформираме "малка коалиция" от държави, готови да предоставят модерно въоръжение, включително и танкове".

 

 

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ УДАРИ

Естония ще предаде на Украйна всичките гаубици със снаряди 155 и 122 мм, с които разполага. С новия пакет на стойност €113 млн. общата стойност на помощта от Естония за Украйна ще достигне 1% от нейния БВП. "Искаме да създадем прецедент, за да нямат другите държави оправдание защо не дават на Украйна цялото й необходимо въоръжение, за да спечели войната с Русия", обясни посланикът на Естония в Украйна Кайло Кууск.

Освен това Естония поиска Русия да намали дипломатите си в страната от 21 на 8, а административния персонал в посолството си - от 23 на 15 души. Това трябва да стане от 1 февруари. Според Естония така ще се осигури паритет на дипломатическите представителства.

В отговор Русия реши да понижи дипломатическите си отношения с Естония и да изтегли посланика си оттам. Това обаче ни най-малко не уплаши балтийската държава, която отговори със същата стъпка. В знак на солидарност Латвия също понижи дипломатическите си отношения с Русия. Това ще стане на 24 февруари, когато се навърши една година от руската агресия в Украйна. Освен това Естония ще върне 12-милната си прилежаща зона във Финския залив, която доброволно бе намалена през годините до 7 мили, за да могат там да минават руски кораби.

 

---------------------------------------

Олаф Шолц обогати английския език с нова дума

---------------------------------

В интернет набира популярност глаголът sholzing, произлизащ от името на германския канцлер Олаф Шолц. Приблизителното му значение е непрекъснато да даваш обещания, но да отлагаш изпълнението им или изобщо да не ги изпълняваш.

Предишният германски канцлер Ангела Меркел също стана причина за появата на нов глагол - немската дума merkeln означава да не правиш нищо, да избягваш отговорите и да отлагаш важни решения за по-късно.

 

Още за срещата на върха в Рамщайн:

Новите пакети военна помощ от САЩ и европейските страни за Украйна силно се различават от предишните. Те съдържат повече системи, които могат да се използват за настъпление.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата