Медия без
политическа реклама

Новата помощ за Украйна е предимно атакуваща техника

Германия все още отлага отговора дали ще даде танкове "Леопард" на Киев

20 Яну. 2023Обновена
Военният министър на САЩ Лойд Остин
БГНЕС
Военният министър на САЩ Лойд Остин

Новите пакети военна помощ от САЩ и европейските страни за Украйна силно се различават от предишните. Те съдържат повече системи, които могат да се използват за настъпление. 

Военният министър на САЩ Лойд Остин отново посочи каква техника ще се предостави след днешната среща в Рамщайн на военните министри на НАТО. Тя възлиза на 2.5 млрд. долара. 

В американския пакет има тежки БМП Bradley - 59 единици, 90 тежки бронемашини Stryker. Те са от нов тип, т.нар. "Страйкър бригад", които са междинно звено между тежките бронетанкови съоръжения и легопехотните. 

Заедно с обещаните от Франция бронемашини AMX-10 RC могат да станат основна част от бързото реагиране. 

Американският пакет съдържа и още нещо, което сочи за подготовката на украинската армия за настъпление. Това е т.нар. "оборудване за разграждане" (Demolition equipment for obstacle clearing). Това е средство за инженерно обезпечаване на настъплението. 
Obstacle clearing - "отстраняване на препятствия", в това число бетонните пирамиди, които руската войска и ЧВК Вагнер поставят в тила си, готвейките се за отбрана. Освен това в американския пакет има 22 мобилни установки противотанкови ракети TOW, шест командно-щабни машини, 12 превозни средства за боеприпаси, 53 броневици MRAP, 350 джипа HMMWV. Всичко това прави войската по-мобилна и при добра организация повишава боеспособността. 

Другите страни също обявиха големи пакети с военна помощ, която съдържа бойни машини, които да усилият сухопътните сили. Между тях са 50 шведски БМП  CV90, въоръжени с 40-мм оръдие, 40 германски БМП Marder, 40 френски бронемашини AMX-10 RC и самоходни гаубици. Велокбритания ще достави 14 Challenger 2

"Германия няма да спре експорта на танкове "Леопард" за Украйна", заяви новият германски военен министър на Борис Писториус след края на срещата  в Рамщайн. На нея се решаваше каква военна помощ да бъде оказана на воюващата страна. Писториус не се обвърза със срок кога страната му ще разреши износа на танкове. Той каза, че на срещата съюзниците не са стигнали до единодушие по въпроса за "Леопард". "Има аргументи в полза на доставката, има и против", каза министърът пред БиБиСи. Той смята, че в близка перспектива ще има решение, но не се ангажира със срок. 

Той не се ангажира с отговор и дали Германия ще позволи на Полша и другите притежатели на "Леопард" да изнесат танковете. Полша заплаши вече, че няма да се съобрази с Германия и ще прати 12 танка "Леопард". "Решението ще е на канцлера Шолц", заяви Писториус. 

БиБиСи съобщава, че Шолц следи много внимателно проучванията на общественото мнение за решението за танковете. Засега избирателите поддържат предпазливия му подход. 46% подкрепят пращането на танковете, 43 % са против. 

Тази вечер в Берлин имаше мощна демонстрация в подкрепа на пращането на танкове за Украйна. 

По повод германското въздържание по въпроса президентът Зеленски коментира, че "няма друга алтернатива", освен Западът да предостави на Украйна тежки танкове. Макар да приветства обещанията за по-нататъшни доставки на оръжие от няколко западни партньори, Зеленски заяви, че "с всеки изминал ден става все по-очевидно, че няма друга алтернатива, че трябва да се вземе решение за танковете". 

Защо Украйна и нейните съюзници напоследък говорят за германските Leopards 2? 

Първо, в Европа има много Leopards 2 - около 3000 в различни страни.

Второ, те са относително лесни за управление. "Леопардите" са на въоръжение в 13 европейски страни, което означава, че Европа има достатъчно резервни части и боеприпаси за тях.

Трето, Leopard е създаден по време на Студената война като съперник на съветския Т-90, от който все още има много в руската армия.

В интервю на БиБиСи бившият заместник-министър на отбраната на Полша генерал Валдемар Скшипчак каза: „Аз самият съм танкист по професия. Командвах дивизион, който включваше бригада от танкове „Леопард 2“. Мога да кажа, че това е почти перфектно оръжие. От гледна точка на танкист тези машини имат много ефективна огнева система и добра подвижност. В бой с тези танкове руснаците, включително и прехваления им "Армат" Т-14, нямат никакъв шанс."

Група от девет държави, сред които Великобритания, Полша и Нидерландия,  обеща да продължи да предоставя "безпрецедентна помощ" на Украйна, включително основни бойни танкове, за да н помогне във войната с Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата