Медия без
политическа реклама

Фон дер Лайен пожела „стратегически провал“ на Русия

Според ръководителката на Еврокомисията замразените руски активи трябва да се използват за възстановяване на Украйна

24 Май 2022Обновена
Урсула фон дер Лайен на форума в Давос
ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен на форума в Давос

Тази "агресия трябва да бъде стратегически провал", заяви днес председателата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на Световния икономически форум в Давос. Според нея замразените руски активи трябва да бъдат използвани за възстановяването на Украйна, предаде БГНЕС.

"Украйна трябва да спечели тази война", каза тя и обеща, че ЕС и международните партньори "ръка за ръка ще помогнат на Украйна да се издигне от пепелта", дори ако това изисква "колосална работа". ЕС "не трябва да остави камък необърнат" за възстановяването на Украйна, "включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили".

Според Фон дер Лайен Русия "третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове".

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие.

Правейки сравнение между решенията на съветския лидер Йосиф Сталин за гладомора през 30-те години на миналия век, тя заяви, че днес "армията на Кремъл конфискува запасите от зърно и машините", а "руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна".

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха идната седмица.

 

НЕОПРАВДАНО!

Успоредно САЩ и Еврокомисията излязоха със съвместна декларация, в която заклеймиха спирането на доставките на енергия за три от държавите. "Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите ѝ действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това", се казва в документа, публикуван на сайта на Белия дом. Уточнява се, че партньорите ще продължат да работят за диверсифициране на доставките на газ, като същевременно ускорят внедряването на енергийна ефективност и интелигентни технологии.

 

В ШЕНГЕН!

Европейската комисия представи и доклад за състоянието на Шенген през 2022 г. В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенското пространство и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят България, Румъния и Хърватия да станат официално част от него. Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата