Медия без
политическа реклама

Европа зове САЩ да продължат помощта за Украйна

Зеленски вярва, че страната му няма да бъде изоставена

05 Окт. 2023
Стопкадър от екрана
Всеки руски дрон, който свалим, всеки руски танк, който унищожим, няма да може да заплашва Европа, каза президентът Володимир Зеленски в емоционален призив да продължи европейската помощ за Украйна

ЕС не е в състояние да компенсира Украйна за спряната от САЩ помощ, затова Брюксел очаква Вашингтон да преразгледа това решение и да възобнови подкрепата за Киев, заяви днес ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада.

"Разбира се, Европа не може да замени Съединените щати", каза той. - "Разбира се, че можем да направим повече, но САЩ са незаменими за подпомагането на Украйна.

"ЕС увеличава помощта си, на масата са предложенията за отпускане на 50 млрд. евро (за 2024-2027 г.) за граждански и икономически нужди и 20 млрд. евро за военни нужди. И ние се нуждаем от това, докато чакаме решението на САЩ. Разбира се, ние можем да направим повече, но САЩ са незаменими за подпомагането на Украйна", каза той.

"Преди няколко дни бях в Киев и в този момент научихме, че Конгресът на САЩ не е включил подкрепа за Украйна в голямото бюджетно споразумение, за да се избегне shutdown (спиране на финансирането на правителството - бел. ред.). Разбира се, ние не очаквахме това и то не беше добра новина. Но се надяваме, че това няма да се превърне в окончателната позиция на САЩ. Украйна се нуждае от подкрепата на Европейския съюз, но и от подкрепата на Съединените щати. Моята надежда, надеждата на украинците че, че САЩ ще потърсят начини да преразгледат това решение и да възобновят подкрепта за Украйна", каза той.

ЗЕЛЕНСКИ: ЕВРОПА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СИЛНА

„Може да имаме свои собствени възгледи и понякога различни мнения по европейските въпроси, но все пак всички сме Европа“, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите, събрани на срещата на Европейската икономическа общност в Гранада.

Позовавайки се директно на политическата несигурност в Съединените щати, украинският лидер призова европейските партньори на Киев да останат необвързани с Москва.

„Европа е по-независима от Русия от всякога. Европа наистина доказа правото си да бъде глобален център за защита на свободата и международното право. Каквото и да се случва в други части на света, каквито и политически бури да засягат нашите партньори, Европа трябва да бъде силна“, каза той.

„Сега Европа следи нарастващата политическа буря в Америка. Европа има своя собствена сила и глобална роля по всички ключови въпроси, които имат значение“, добави укранският лидер.

Зеленски продължи с думите: „Що се отнася до политическите бури… аз съм уверен в Америка. Те са силни хора със силни институции и силна демокрация."

„Трябва да гарантираме, че Украйна ще спечели“, отбеляза украинският президент.

Ключови думи:

САЩ, помощ, Украйна

Още по темата