Медия без
политическа реклама

Част от украинците вече се завръщат в родината си

Сред причините са и неяснотите около настаняването у нас

02 Май 2022
Украинците, които искат да се задържат у нас, проявяват високо желание да си намерят работа. Пример за това е трудовата борса във Варна, която постоянно е пълна с хора.
Булфото
Украинците, които искат да се задържат у нас, проявяват високо желание да си намерят работа. Пример за това е трудовата борса във Варна, която постоянно е пълна с хора.

Част от украинските бежанци се завръщат в родината си. Тенденцията започна преди десетина дни и нараства. Тя е видима от разговорите, които украинците водят в социалните мрежи. За същото свидетелстват и българи, поддържащи контакт с тях. В резултат на интереса Украйна договори с транзитните държави хората да пътуват обратно по облекчен режим.

Причините за завръщането са различни. Някои от хората са от районите, в които руската армия се изтегли - надяват се война край домовете им повече да няма. Други са притеснени за учебната година на децата - тя привършва и не се знае как точно ще уредят финала й. Основен фактор са и неясноти у нас по настаняването. Както е известно, до края на май те трябва да освободят морските хотели, като не се знае как ще се процедира нататък. Представителите на властта излъчват противоречиви сигнали, комуникацията с институциите е трудна. "Хората просто не знаят какво да очакват. Много тежко и тромаво достига информация до тях. Те са нетърпеливи, отчаяни, уплашени", сподели доброволец, който е в постоянен контакт с украинци.

"Кажете, може ли да напуснем България с влак?"; "Каква е цената на автобусите за Украйна?" - това са само част от въпросите, които украинците задават в социалните мрежи. В дискусиите личи и огромното объркване на тези хора - наистина не знаят какво предстои в България; едни казват, че ще се върнат в Украйна, други се чудят, трети започват да ги увещават, че тук са на сигурно място и не бива да предприемат рискове. Мнозина от тях започват и завършват разговорите с благодарности към България за гостоприемството.

Първоначално проблем за завръщането бе фактът, че мнозина от украинците не разполагаха с нужните за пътуване документи. Трябваше да се снабдяват с т. нар. пасаван. Но на 28 април той отпадна. Украински медии информираха, че е струвал 30 евро. Публикациите им също свидетелстват за нарасналия интерес към завръщане. Новите правила за пътуване са:

Всичко това не значи, че украинските бежанци у нас намаляват. Движението на хората следва хода на бойните действия - завръщат се в умиротворените райони и пристигат от арените на войната. Както преди няколко седмици, така и през този уикенд на Дуранкулак се изви опашка. Пристигащите се редяха за временна закрила, а и за храни, които бързо свършиха. В 23 часа вчера данните от правителствения портал за бежанците сочеха, че у нас има 99 612 украинци. От тях - 35 000 деца. Настанените са 51 291. 87 534 пък са получили временна закрила.

ИЗ ДЪРЖАВНИТЕ БАЗИ

След 31 май голяма част от украинците ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази, съобщи вчера пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. "Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места", каза Проданов.

Министерският съвет все още не ползва базите на съдебната власт, за да настанява в тях бежанци от Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата