Quantcast

Медия без
политическа реклама

България влиза в украинския Алианс на отбранителните индустрии

Украйна ще се превърне в един от ключовите военни производители в света, прогнозира Володимир Зеленски

01 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Според Зеленски страната му може да стане донор на глобална сигурност.

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии. Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, цитирано от БНР.

Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света, прогнозира Зеленски.

"И това вече не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия", посочи държавният глава.

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски вчера в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен нашата страна, Зеленски посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада.

По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още украинският президент. Тогава се разбра, че в Украйна е започнала строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

Още по темата