Медия без
политическа реклама

Българин е задържан за готвен атентат в Крим

Външното ни министерство все още няма информация за ареста

03 Май 2023Обновена
Федералната служба за сигурност твърди, че е арестувала украински шпиони, сред които има и български гражданин
Федерална служба за сигурност
Федералната служба за сигурност твърди, че е арестувала украински шпиони, сред които има и български гражданин

Федералната служба за сигурност /ФСС/ обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим, съобщи ТАСС. Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен като Д. Петранов, роден през 1979 г. ФСС твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на взривни вещества и оръжие на територията на Русия.

Едва вечерта българското външно министерство коментира случая - но само за да каже, че няма информация за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим. „МВнР поддържа връзка с консула в Москва, но за момента няма информация. Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор“, посочва се в позиция на ведомството разпратена до медиите.

Според информацията на руските власти, освен българина, арестувани са също и шестима души с двойно гражданство - украинско и руско, за които се твърди, че са агенти на украинското разузнаване. Това са Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. В задържаните са намерени пет готови бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене.

"Установено е, че непосредствен организатор и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от резерва на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки отношения с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и който от 2020 г. е зам. ръководител на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски", заявяват от ФСС.

ФСС твърди, че е разбила и организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на взрив от България през Турция и Грузия за Русия.  Бомбите са били маскирани под пратки с електрически котлони. С организацията на контрабандата от България до Русия се е занимавала украинската гражданка Марина Матущак /на снимката/. След това пакетите са изпращани през фирмите СДЭК и "Возовоз", които са използвали нищо не подозиращи руски граждани, имащи търговски отношения с българската фирма на Матущак, твърди ФСС.
В българския Търговски регистър е регистрирана фирма "Маюм" ЕООД, собственост на Марина Юриева Матущак. Основен предмет на дейност на фирмата е външна търговия, а тя е регистрирана на адрес в София, кв. "Лагера". 

ФСС твърди, че на разпитите всички са признали вината си и че са сътрудничили с военното разузнаване на Украйна за подготовка на терористични актове в Русия. Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/ е разказал, че е вербуван през 2022 г. в полския град Краков от приятел на Буданов, като е изнудван с факта, че синовете му Алексей и Александър са избягали от мобилизация. Той си общувал с разузнаването през WhatsApp и Signal.

Подвални създал своя агентурна мрежа, в която влизат останалите арестувани. Той разказва и как са пренасяни взривните вещества - слагани са във вътрешността на електрически котлони. Имало е няколко такива пратки. Едно от взривните устройства е задействано в Бахчисарай.

 

 

 

ФСС твърди, че иззетите взривни вещества са използвани при извършване на атентат на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 г. Задържаните агенти са съпричастни към взрива на жп линията към Бахчисарайския район, каза и губернаторът на Крим Аксьонов. Според него няма никакви съмнения, че поръчителите на престъпленията се намират в Киев и че те задължително ще бъдат намерени и наказани.

Съдът в Крим светкавично разреши двумесечен арест на седмината задържани.

Засега Украйна не е коментирала твърденията на ФСС.

Това е вторият случай, когато България е замесена в контрабанда на взривни вещества, използвани за диверсии на територията на Крим. Първият бе при взривяването на Кримския мост. Според руското разследване взривът тогава е причинен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе в началото на август.

Тогава България категорично отрече да има нещо общо. "Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", съобщиха от правителствената информационна служба на 11 октомври 2022 г., 3 дни след взрива. Прокуратурата започна проверка, която също установи, че България няма нищо общо. "Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност", написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

 

Ключови думи:

Крим, диверсия

Още по темата