Медия без
политическа реклама

Букурещ отвърна гневно на Путин, че не ламти за части от Украйна

Руският президент набеди Румъния и Полша, че имат агресивни намерения към украинската територия

06 Ноем. 2022
Румънският премиер Николае Чука (вдясно) бе от първите, които посетиха Киев след началото на войната, за да изразят лична подкрепа на президента Володимир Зеленски.
https://president.gov.ua/
Румънският премиер Николае Чука (вдясно) бе от първите, които посетиха Киев след началото на войната, за да изразят лична подкрепа на президента Володимир Зеленски.

Министерството на външните работи на Румъния отхвърля изявленията на президента на Руската федерация в речта му преди два дни по случай Деня на националното единство, с които "лъжливо се внушава", че Румъния има териториални претенции към Украйна, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Министерството подчертава, че "агресивната война", разгърната от Русия на 24 февруари, е "сериозно и брутално нарушение" на принципите на международното право, включително на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"В този контекст Румъния потвърждава твърдата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", посочва румънското външно министерство. 

В петък, по случай Деня на националното единство, руският президент Владимир Путин заяви, че Западът умишлено изопачава истината за Втората световна война и ролята на Съветския съюз за победата над нацистка Германия. Лидерът на Кремъл също така обвини Румъния и Полша, че искат територии в Украйна, допълва румънският информационен сайт G4Media.

"Знаем за идеите на политиците в Полша да направят държава "от едно море до друго море" - преди Втората световна война много се говореше за това. Това беше фикс идея. От Балтийско море до Черно море. Сега виждаме, че полските и украинските официални лица се прегръщат, а тази идея е жива. А идеята за поглъщане на Украйна все още съществува. Както се говори, със сигурност, за връщане на териториите, отнети от Полша, така трябва да признаем, че те са били отнети от Сталин след Втората световна война. Завзети са големи територии в Румъния и Унгария. Неслучайно казах във Валдай, че Русия може да бъде единственият реален гарант на украинската държавност и суверенитет", е казал Путин, цитиран от G4Media.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата