Медия без
политическа реклама

Белгия дава всичките си изтребители Ф-16 на Украйна

Естония обеща на Зеленски 1,2 млрд. евро помощ

11 Яну. 2024
aviation24.be/
Белгийските Ф-16 ще станат излишни, след като страната получи по-модерните Ф-35

Белгия може да предостави всички свои изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи министърката на отбраната Людивин Дедондер. Тя уточни в интервю за една от националните телевизии, че Белгия разполага с "няколко десетки" такива машини. По данни в медиите Белгия има около 50 такива изтребителя, половината от които са в ремонт, предаде БТА.

Доставката на Ф-16 за Украйна зависи от получаването на новите изтребители Ф-35 за Белгийските военновъздушни сили, посочи Дедондер. По-рано бе изяснено, че първите бройки от новите самолети се очакват до края на тази година.

Можем да решим да изпратим дори всички белгийски Ф-16 на Украйна, те са няколко десетки, заяви Дедондер. По нейните думи се обсъжда предоставянето на Киев на допълнителна военна помощ за 611 милиона евро. Белгия е осигурила на Украйна от началото на войната военна помощ за 280 милиона, уточни министърката.

1,2 млрд. евро от Естония

Президентът на Естония Алар Карис обеща да отпусне 1,2 млрд. евро за Киев до 2027 г. - сериозен ангажимент от малка страна с население от 1,3 млн. души, където е втората спирка на президента на Украйна Володимир Зеленски от обиколката му в трите балтийски държави от бившия СССР. Вчера той бе в Литва, която му обеща помощ от 200 млн. евро, съобщи „Киев Индипендънт“.

Естония, както и Литва и Латвия, са сред най-верните поддръжници на Киев срещу руската агресия, като поемат ангажимент за най-голям дял от брутния вътрешен продукт (БВП) от всички съюзници.

На съвместна пресконференция със Зеленски Карис призова ЕС да увеличи военната си подкрепа за Украйна, тъй като страната навлиза в третата си календарна година на тотална война с Русия.

"Украйна се нуждае от повече и по-добри оръжия. Капацитетът на военната индустрия на ЕС трябва да бъде увеличен, така че Украйна да получи това, от което се нуждае, не утре, а днес", заяви естонският президент.

От началото на пълномащабната война приносът на Естония за отбраната на Украйна възлиза на около 500 млн. евро, което е около 1,4 % от БВП на страната. През следващите четири години Талин се ангажира да отделя 0,25% от своя БВП за военна помощ за Киев.

Подкрепа от НАТО

На извънредното заседание на Съвета НАТО-Украйна в Брюксел вчера съюзниците отбелязаха високата ефективност на украинската противовъздушна отбрана и изразиха намерението си да продължат да я подкрепят, включително чрез увеличаване на нейните способности и доставки на боеприпаси, предаде Укринформ, като се позова на изявление ръководителката на мисията на Украйна към НАТО Наталия Халибаренко.

"Всички страни от НАТО, без изключение, заявиха, че ще продължат да подкрепят Украйна, като те и ръководствата на техните правителства не изпитват никаква умора. Всички разбират, че тази война ще бъде дълга, а не кратка. Ето защо има разбиране, че помощта трябва да продължава непрекъснато", каза тя след заседанието, което бе на равнище посланици в НАТО. 

Украинската противовъздушна отбрана  показва над 80-процента ефективност при свалянето на дронове "Шахед" и на крилати ракети. Що се отнася до балистичните ракети, все още не е възможно да се наблюдава такава ефективност, отбеляза Халибаренко.

Ключови думи:

Белгия, Украйна

Още по темата