Медия без
политическа реклама

Байдън нареди извънредна помощ за Украйна от 600 млн. долара

Китай е отказал на САЩ да съдейства срещу руската инвазия

26 Февр. 2022Обновена
Белият дом

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се предостави на Украйна извънредна военна помощ, съобщи Белият дом. Става дума за 600 милиона долара (532 млн. евро). От тях 350 милиона са за военни нужди и за обучение на украински военни. 

Администрацията на Байдън иска от Конгреса да разпореди 6.4 млрд. долара, които да бъдат отговор на Вашингтон на руското нахлуване в Украйна, предаде "Дойче веле". Средствата ще идат за военна и хуманитарна помощ на региона, съобщават три източника, на които се позовава АП. Най-голямата сума ще е за Пентагона, Държавния департамент, както и Агенцията по международно развитие (USAID), която ще разпределя средства за цивилното население. 

В последните 3 месеца представители на Белия дом са провели 6 срещи с китайски представители, на които са молели Китай да съдейства за предотвратяване на военните действия на Русия, но са получили отказ,  съобщава The New York Times.
 

Конвой с боеприпаси от Полша пристигна в Украйна.

 

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща инвазията в Украйна. Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха при гласуване. След гласуването 50 държави излязоха със съвместно изявление, в което заявиха, че Русия е злоупотребила с властта си, като е блокирала резолюцията.

"Светът трябва да се подготви за дълга война между Русия и Украйна, след като Москва започна инвазия срещу своя прозападен съсед", предупреди френският президент Еманюел Макрон в събота. „Ако мога да ви кажа едно нещо тази сутрин, то е, че тази война ще продължи... Тази криза ще продължи, тази война ще продължи и всички кризи, произтичащи от нея, ще имат трайни последици. Затова трябва да се подготвим“, каза Макрон на годишното селскостопанско изложение край Париж. Франция също изпрати оръжие в помощ на Украйна и 330 милиона евро.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Джо Байдън, помощ, Украйна