Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ако стигне Крим до есента, Украйна ще започне преговори с Русия

Директорът на ЦРУ е уверил Москва, че САЩ нямат нищо общо с опита за преврат на Пригожин

01 Юли 2023
БГНЕС
Уилям Бърнс е бил на тайна визита в Киев през юни

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил Киев тайно през юни. Украински официални лица му разказали за плановете си да започнат преговори с Русия до края на годината – но след като бъдат върнати окупираните територии. Това съобщава "Вашингтон поуст" с позоваване на американски чиновници,които са в курса на визитата. Малко преди метежа на Пригожин Бърнс се е срещнал със Зеленски и ръководителите на украинското разузнаване. 

Бърнс се е обадил на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, за да увери Кремъл, че САЩ нямат нищо общо с бунта на частната военна компания "Вагнер", съобщиха  "Ню Йорк таймс“ и "Уолстрийт джърнъл“, цитирани от Ройтерс.

Разговорът между Бърнс и Наришкин се е състоял тази седмица и е представлявал контактът на най-високо равнище между американското и руското правителство, откакто наемниците на Евгений Пригожин предприеха похода си към Москва.  В понеделник президентът Джо Байдън определи действията на "Вагнер“ като част от вътрешни борби в Русия, към които САЩ и съюзниците им нямат никаква съпричастност. 

По време на преговорите на Бърнс с украинските официални лица в Киев, отговорни за планираните военни операции, те са изразили увереност, че към есента украинската армия ще е успяла да си върне значителна част от окупираната територия, да е прехвърлила артилерийси и ракетни системи на границата с анексирания Крим, да се преместят още на изток – а след това да започнат преговори с Москва, за първи път, след като преговорите се провалиха през март миналата година. "Русия ще тръгне към преговори само ако почувства опасност", казва неназован украински чиновник. ЦРУ отказва коментар как Бърнс оценява перспективите за офанзива на украинската армия. 

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва уверено, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА. 

"То се развива по-бавно, отколкото бяха прогнозите. Това не ме учудва", каза Мили в Националния пресклуб във Вашингтон. Той добави, че настъплението "напредва уверено и целенасочено, проправяйки си път през сложни минни полета и други" препятствия.

Според него всичко това ще отнеме "шест, осем или десет седмици и ще бъде много трудно". "Ще бъде много дълго и много, много кърваво. Никой не трябва да си прави илюзии", предупреди Мили.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че контраофанзивата върви "по-бавно от желаното". Украйна твърди, че е освободила 130 квадратни километра в южната част на страната, но това е малък процент от териториите, завладени от Русия.

 

Ключови думи:

Уилям Бърнс, Украйна

Още по темата