Медия без
политическа реклама

От 3000 до 15 000 долара струва скатаването от военна служба в Украйна

31 Авг. 2023
Зеленски заяви, че ще бъде потърсена отговорност както на издалите фалшиви решения, така и на заминалите в чужбина, благодарение на тях
BGNES/EPA
Зеленски заяви, че ще бъде потърсена отговорност както на издалите фалшиви решения, така и на заминалите в чужбина, благодарение на тях

Володимир Зеленски разказа как вървят проверките във военно-медицинските комисии, които освобождават от военна служба в Украйна. Миналия месец президентът уволни всички началници на военни окръжия по подозрения за корупция, съобщи БиБиСи.

Уволнявам началниците на всички военни окръжия", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде УНИАН. Тази система трябва да се управляв от хора, които знаят какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са държавна измяна.

"Скоро ще приключи проверката на военно-медицинските комисии в цялата страна. Вече са налице няколко извода", заяви Зеленски. 

"Проверява се значителен масив от заключения на въпросните комисии за инвалидност и непригодност за военна служба, взети след 24 февруари 2023 г. - когато започна войната. Днес беше представена и статистика. Има области, в които решенията за освобождаване от служба след 24 февруари, са скочили 10 пъти. Напълно ясно е що за решения са това. Това са корупционни решения", каза президентът. Разследващите са открили много необосновани решения на комисиите. 

"Има конкретни доказателства. Подкупите варират от 3000 до 15 000 долара. Ще бъде потърсена отговорност. Отделно ще се потърси отговорност и на заминалите зад граница, благодарение на такива съмнителни решения. Става дума за хиляди хора", каза Зеленски. 

Тоя заяви и че ще бъда решен въпросът за т.нар. ограничена годност за военна служба. "Почти всички командири повдигат този въпрос. Твърде дълго това понятие позволяваше да се манипулира комплектуването на военните подразделения. В частност бойните бригади. Всичко, което се отнася до пригодност и непригодност, трябва да бъде максимално ясно. Както и на човек да стане ясно как може да помогне на отбраната и военните подразделения да са наясно как могат да се комплектоват", каза Зеленски. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата