Quantcast

Медия без
политическа реклама

Японски учени получиха потомство от две мъжки мишки

09 Март 2023

Японските учени успяха да получат потомство от два мъжки мишки, съобщи The Telegraph,  позовавайки се на резултатите от проучване на професор Кацухико Хаяши от Университета в Осака. Ученият още не е публикувал изследването, но то вече беше представено на Международната среща за редактиране на човешкия геном в Института "Франсис Крик" в Лондон.

Експериментът включва създаването на стволова клетка от мъжка кожна клетка и след това отстраняването на Y хромозомата и дублирането на Х хромозомата, което й позволява да се превърне в яйцеклетка.

Откритието има огромен потенциал - техниката може да позволи двама мъже да имат деца, а също така може да се използва при безплодие при жените.

Използвайки този метод в Осака са направени 600 опита и са родени 7 малки мишки, които водят след това нормален живот и са в състояние да придобият собствено потомство.

В същото време учените подчертаха, че ще бъдат необходими много повече изследвания и ще бъдат разгледани други важни въпроси по тази тема, преди такъв метод да бъде тестван публично.

Това не е първият път, когато са правени подобни опити. През 2018 г. учени от Китайската академия на науките успешно се сдобиха с мишки от двама бащи, но малките не бяха здрави и умряха след кратко време.

 

Още по темата