Медия без
политическа реклама

Технически проблем застраши американската мисия към Луната

Частният спускателен апарат "Перегрин" днес бе изстрелян към земния спътник

08 Яну. 2024Обновена

Първата комерсиална мисия за кацане на Луната изстреля днес спускаемия апарат "Перегрин 1" към земния спътник, но часове след старта на полета бе съобщено, че е възникнал технически проблем, който застрашава успеха му.

"Перегрин" е развил "аномалия", която му е попречила да насочи соларните си панели стабилно към Слънцето, съобщи компанията "Астроботик", чиято собственост е апаратът. Проблемът е установен още при възстановяването на връзката с апарата след откачането му от ракетата "Вулкан", която го изстреля от Кейп Канаверъл. Инженерите забелязват, че "Перегрин" не успява да се ориентира спрямо слънцето, което пречи соларните му панели да получават достатъчно светлина и да зареждат батериите му. Предположението им, че вероятно става дума за неизправност в двигателите, се потвърди.

Въпреки че панелите бяха успешно насочени с помощта на импровизирана маневра и захранването бе подсигурено, има сериозен теч на гориво и вече се говори за промяна в целите на мисията. Продължаваме да събираме информация за ситуацията и да анализираме, но имаме критична загуба на гориво, коментират от "Астроботик". Екипът се опитва да стабилизира двигателите, но вече се обмислят алтернативни цели на мисията. Събирането на научна информация е приоритизирано над всичко останало.

Полетът е уникален с няколко неща - за пръв път от 1972 г. американците се завръщат на Луната, но не с НАСА, а с ракета и апарат на частни компании. На борда на "Перегрин" има апаратура на американската космическа агенция като начало на програмата CLPS за изпращане на техника на Луната чрез комерсиални полети.

"Перегрин" е роботизиран спускателен апарат на "Астроботик" - компания от Питсбърг, САЩ. Апаратът бе изстрелян с ракетата "Вулкан Кентавър", разработка на "Юнайтид Лонч Алайънс" (ULA). Това бе първият полет на "Вулкан", но ULA имат 100% успеваемост с предишните си ракети, а опитът им е сериозен - това ще е 159-о изстрелване за тях.

Излитането на "Вулкан" бе планирано за 09:18 ч. българско време и започна съвсем по план.

Кацането на Луната е планирано за 23 февруари. Първо предстои период на обикаляне в орбита около Земята, след това е полетът до Луната, където също има фаза в орбита, след което кацането е планирано за Синус Вискозитатис - Лепкавия залив, кръстен така заради образуванията от лава в района. Шефът на "Астроботик" Джон Торнтън обаче съвсем не е убеден в успеха на мисията - според него шансовете за успех са 50-50.

"Перегрин" е висок около 1,9 м, широк е 2,5 м и носи апаратура на НАСА. Тя е предназначена за измерване на радиацията, магнитното поле и тънкия слой от газове, наречен екзосфера. Техниката ще търси и вода - ключов фактор за бъдещи мисии. Надеждите са изследванията да ни дадат повече сведения за естествените цикли на Луната - например температурните амплитуди от минус 100 до плюс 100 градуса, промените в газовата екзосфера в рамките на осемте дни, които "Перегрин" ще прекара на лунната повърхност и т.н.

На борда си "Перегрин" носи и други неща - копие на "Уикипедия", монета, заредена с един биткойн и "лунни кутии" от DHL. Лунните кутии са нещо като опит за куриерска служба до Луната, макар и съвсем символична - в последните години DHL събираше такива пакети от потребители и ги складираше в очакване на първата комерсиална мисия, за да ги изпрати в Космоса. Пратките са с ограничени размери - диаметърът им е до 1 инч - 2,54 см. В натоварените на днешния полет кутийки има снимки, романи и камъче от Еверест. Тъй като полетът е комерсиален, на него пътуват и кремирани човешки останки и ДНК от компании за космически погребения. Сред тях са и тленните останки на Джийн Родънбери - създателят на "Стар Трек", както и на трима от актьорите.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

луна, Перегрин, НАСА

Още по темата