Медия без
политическа реклама

Пътниците в самолетите в ЕС вече ще могат да ползват 5G

25 Ноем. 2022
Pixabay

В рамките на Европейския съюз авиокомпаниите ще могат да инсталират най-новата 5G технология на своите самолети, позволявайки на пътниците да използват своите смартфони и други свързани устройства точно както правят на земята, съобщи "Брюкселс таймс".

Европейската комисия адаптира законодателството за мобилните комуникации към най-модерните стандарти. В резултат на това 5G покритие може да бъде предоставено и на самолетите.

„В небето вече няма да има ограничение,когато става въпрос за високоскоростни връзки с голям капацитет“, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. „5G ще позволи иновативни услуги за хората и възможности за растеж за европейските компании.“

5G покритието ще стане възможно чрез инсталиране на т.нар. „пикоклетка“ в самолета. Чрез тази мрежова станция телефонните обаждания, текстовите съобщения и трафикът на данни могат да се изпращат през сателитна мрежа до мобилна мрежа на земята.

В друго решение Комисията също така смята да отвори честотите от 5 GHz за wifi в коли, автобуси и други транспортни средства. Белгия и другите държави-членки на ЕС имат срок до 30 юни 2023 г. да направят честотните ленти от 5 GHz, достъпни за автомобилния транспорт.

Ключови думи:

5 G, самолети, ЕС

Още по темата