Медия без
политическа реклама

НАСА определи астронавтите, които ще летят до Луната

10 Дек. 2020

Националната агенция на САЩ по аеронавтика и космонавтика (НАСА) съобщи имената на 18 астронавти, избрани да участват в програмата за кацане на Луната, известна като проект "Артемида". НАСА планира да изпрати хора на Луната до 2024 година.

Половината от избраните кандидати от тази елитна група са жени, една от тях ще бъде първата жена, стъпила на Луната.

Имената на астронавтите бяха съобщени всъщност от вицепрезидента Майк Пенс в края на последното заседание на Националния космически съвет на САЩ, който той председателства. Срещата се проведе в Космическия център Кенеди във Флорида, под една от трите ракети "Сатурн-5", с които американските астронавти кацнаха няколко пъти на Луната като част от програмата "Аполон".

Шефът на НАСА Джим Бриденщайн заяви, че броят на участниците в подготвителната група може да се увеличи. Сега в НАСА има общо 47 астронавти.

Проектът "Артемида" ще се осъществи на три етапа - първият е безпилотен полет около Луната на космическия кораб "Орион", качен на ракетата SLS (Space Launch System). Вторият етап (Artemis 2) е полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. И едва третият етап, който трябва да се осъществи през 2024 е кацане на екипаж на Луната. 

 

Членовете на екипа на Artemis са:

Някои от тази група вече са летели в космоса. Двама от астронавтите - Кейт Рубинс и Виктор Глоувър, в момента са на Международната космическа станция (МКС). Възрастта на повечето участници е от 30 до 40 години, най-възрастният участник е на 55, най-младият - на 32.

Джоузеф Акаба е избран за астронавт на НАСА през 2004 г. Той е прекарал 306 дни в космоса. Преди да дойде в НАСА, той е преподавал математика и природни науки в гимназията.

Кайла Барън е избрана за астронавт през 2017 г. Лейтенант от ВМС на САЩ. 

Раджа Чари се присъедини към астронавтския корпус през 2017 г. Полковник от ВВС на САЩ. Тестови пилот на F-15E и  F-35, преди да дойде в НАСА.

Матю Доминик е избран за астронавт през 2017 г. Той също е завършил в американската Naval Test Pilot School, където е бил тестови пилот.

Виктор Глоувър е избран за астронавт през 2013 г. В момента е пилот на Crew-1 Dragon, бордов инженер на Експедиция 64 на борда на Международната космическа станция.

Уорън Хоббург е астронавт от 2017 г. Преди да дойде в НАСА, той е бил асистент в Масачузетския технологичен институт.

Джони Ким е астронавт от 2017. Преди НАСА е бил "морски тюлен". 

Кристина Хамак Кох е избрана за астронавт през 2013 г. и държи рекорда за най-дълъг единичен космически полет от жена, с 328 дни в космоса и шест космически изхода.

Кийел Линдгрен е избран за астронавт през 2009 г. Той прекарва 141 дни в космоса и извършва две космически разходки.

Никол А. Ман се присъединява към астронавтския корпус през 2013 г. и в момента се обучава като пилот за полетния тест на екипажа на CST-100 Starliner на Boeing. Тя е подполковник от морската пехота

Ан Макклейн се присъединява към астронавтския корпус през 2013 г. Тя прекара 204 дни в космоса и проведе две космически разходки. Подполковник от армията, старши армейски авиатор, пилот за тестване на хеликоптери от ВМС

Джесика Меир е избрана за астронавт през 2013 г. Тя е прекарала 205 дни в космоса и е извършила три космически разходки. Има магистърска степен по космически изследвания и докторска степен по морска биология. Преди да дойде в НАСА, тя изучава физиологията на животните в екстремни среди.

Жасмин Могбели е астронавт от 2017 г. Морски пехотинец, има магистърска степен по аерокосмическо инженерство.

Кейт Рубинс е избрана за астронавт през 2009 г. и в момента обикаля около Земята във втория си полет на борда на Международната космическа станция.

Франк Рубио е астронавт от 2017 г. Подполковник от армията. Преди да дойде в НАСА, той е служил и като пилот на хеликоптер Blackhawk.

Скот Тингъл е астронавт от 2009 г. Военноморският капитан е прекарал 168 дни в космоса и е извършил една космическа разходка.

Джесика Уоткинс се присъедини към астронавтския корпус през 2017 г. Преди да стане астронавт, тя е докторант в Калифорнийския технологичен институт.

Стефани Уилсън е избрана за астронавт през 1996 г. Ветеран с три полета с космическа совалка, тя е прекарала 42 дни в космоса. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАСА, Артемида, Луната

Още по темата