Медия без
политическа реклама

Везенков се съгласи да се върне в "Олимпиакос"

Авантюрата на най-добрия български баскетболист в НБА ще приключи официално, след като "Торонто Раптърс" позволи трансфера му

04 Юли 2024
Александър Везенков избра да продължи да играе отново за "Олимпиакос" - там, където показаха, че наистина го считат за основна фигура в отбора.
ЕПА/БГНЕС
Александър Везенков избра да продължи да играе отново за "Олимпиакос" - там, където показаха, че наистина го считат за основна фигура в отбора.

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков (28 г.) се е съгласил да се върне в "Олимпиакос". Това е станало днес, а новината обиколи светкавично гръцките медии - Sportal.gr, Sport24.gr, SDNA и др.

Определящо за решението му е било отношението на ръководството на "Олимпиакос", откъдето пратиха вчера в България вицепрезидента на баскетболния клуб Йоргос Скиндилиас и спортния директор Христос Бафес, за да направят последен опит да убедят Везенков, че държат изключително много на него. И в крайна сметка тяхната мисия се е оказала успешна.

Българинът се е съгласил на 4-годишен договор с опция за още една година, според който ще получи 14 млн. евро (или по 3.5 млн. на сезон). Заплатата е рекордна в историята на баскетболния "Олимпиакос", а сумата може да достигне до 17 млн. с определени бонуси при постигнати резултати.

Сделката обаче ще стане факт до 48 часа, тъй като се очаква одобрение от клуба от НБА "Торонто Раптърс", който в неделя официално обяви Везенков за свой играч. Той се надяваше да докаже качествата си в НБА именно в канадския клуб, след като първият му сезон в най-силната баскетболна лига в света се оказа разочароващ. Везенков игра за "Сакраменто Кингс" в 42 от общо 82 мача (без двете плейин срещи), като средният му престой на игрището бе 12.2 мин. През това игрово време той реализира общо 225 точки, или по 5.4 средно на мач.

Интересното е, че Александър Везенков се е съгласил да получава в "Олимпиакос" около два пъти по-малка заплата от тази, която получаваше в "Сакраменто Кингс", а и която трябваше да взима по договора си в "Торонто Раптърс" - малко над 6 млн. долара (5.56 млн. евро) на сезон.

В крайна сметка обаче явно е надделяло желанието да разкрие напълно качествата си там, където той заигра наистина баскетбол на високо ниво - в "Олимпиакос". Везенков игра в тима от Пирея от 2018 до 2023 г., като спечели два пъти титлата на Гърция и два пъти финалната четворка в Евролигата - все през 2022 и 2023 г. Това съответно му донесе през тези две години и отличието "Спортист №1 на България". През миналата година той дори бе обявен за най-полезен играч (MVP) на редовния сезон в Евролигата, малко преди да осъществи трансфера си в "Сакраменто Кингс".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата