Медия без
политическа реклама

Световният шампион по щанги Карлос Насар е шофирал дрогиран

Спортистът е оказал съпротива на полицията в Поморие и е бил задържан за 24 часа

04 Авг. 2022ОбновенаДЕЛЯН КЮЧУКОВ
БФВТ

Световният шампион по вдигане на тежести в кат. 81 кг Карлос Насар е бил задържан за 24 часа от полицаи от РУ-Поморие през нощта на 27 срещу 28 юли.

18-годишният щангист е оказал съпротива на полицейския екип. Направената му проба за алкохол е била отрицателна, но тази за наркотици се е оказала положителна за амфетамини и метамфетамини. Освен, че Насар е бил задържан за 24 часа, полицията е свалила и регистрационните номера на автомобила, който той е управлявал. 

Пред bTV Карлос Насар отрече да е имало такъв инцидент с него. Сайтът chernomorie-bg.com обаче дава повече подробности, като цитира източници от МВР в Бургас. Според информацията щангистът е управлявал автомобил BMW 7 по пътя за Поморие, когато полицаите са му подали сигнал за спиране със стоп палка в района на село Каменар. Насар обаче не спрял и е последвала гонка, след което е бил спрян принудително. След теста за наркотици щангистът е отказал да даде кръв за химичен анализ. При проверката на автомобила пък в предната лява врата е било открито топче марихуана, за което Насар е обяснил, че е за лична употреба.

В момента националният отбор е на подготвителен лагер във високопланинската база в Белмекен, но Насар не е там. Старши треньорът на тима Иван Иванов заяви, че най-вероятно инцидентът от миналата седмица е причина шампионът да не е на лагера, но все пак очаква Карлос да се появи в следващите дни. 

Заради този инцидент обаче може да се стигне до много тежък проблем от спортно естество. Ако в следващите месеци Насар бъде тестван за допинг пробата почти сигурно ще е положителна, защото наркотиците оставят следи в организма до половин година след употребата им. В такъв случай ще се стигне до дисквалификация на Насар, който е считан за най-голямата ни надежда за олимпийските игри в Париж 2024. При такова развитие е твърде вероятно да има последствия и за целия национален отбор, заради многото допинг провинения на българските щанги в миналото.

Карлос Насар е роден на 12 май 2004 г. в Париж, майка му е българка, а бащата - ливанец. Когато е още съвсем малък, родителите му се разделят и майка му се връща в родния Червен бряг. Именно там Насар започва да тренира вдигане на тежести.

Негов личен треньор е Илиян Илиев. Насар през 2021 г. стана европейски вицешампион на първенството в Москва през април и световен шампион през декември в Ташкент, като постави и рекорд на планетата в изтласкването с 208 кг. Това бе първа световна титла по щанги за България при мъжете след тази на Иван Стоицов от 2007 г. в Тайланд. На европейското първенство тази пролет в Тирана Насар се класира втори в кат. 89 кг.

Ключови думи:

щанги, Карлос Насар

Още по темата