Quantcast

Медия без
политическа реклама

Световният шампион Карлос Насар остана със сребро на Евро 2022

Както и миналата година в Москва, българският щангист бе победен от италианеца Пицолато

02 Юни 2022
БФВТ
След световната титла от миналата есен, Карлос Насар не успя да спечели и европейска

За втора поредна година Карлос Насар отстъпи в битката с Антонино Пицолато и остана със сребърен медал на европейско първенство по вдигане на тежести. Световният шампион в кат. 81 кг от миналата година се качи при  89-килограмовите, но днес там бе и старият му съперник от Италия.

Днес в спора между българина и италианеца на първенството в Тирана бяха подобрени и няколкосветови рекорда, но крайната дума имаше Пицолато, който за втори пореден път е европейски шампион, а Насар - пак сребърен медалист.

Състезанието на практика се реши още в първото упражнение - изхвърлянето. Там 18-годишният национал от Червен бряг започна от 171 кг, но после допусна две грешки - на 175 и 176 кг и изостана доста от Пицолато, който завърши със 175. Малка утеха за българина бе, че той постави световен рекорд за юноши, подобрявайки с 1 кг постижението на Карен Авгалян (Арм).

 В изтласкването Насар отново направи световни рекорди за юноши - 211 (стар рекорд - 204 кг, на венецуелеца Санчес Валения), и в двубоя 382 (стар рекорд - 371, на Реваз Давитадзе, Груз).

Обаче Пицолато показа много по-стабилни опити и постави два световни рекорда за мъже, подобрявайки установените от международната федерация стандарти за кат. 89 кг. Той изтласка в третия си опит 217 (стандартът бе 2016) и събра двубой от 392 кг (стандарт от 387 кг).

Така италианецът победи Насар с общо 10 кг, за разлика от Евро 2021 в Москва, когато разликата между двамата бе едва 1 кг.

На трето място завърши Реваз Давитадзе с 369 (171 е 198 кг).

Така на Евро 2022 България вече има три титли, един сребърен и два бронзови медала в проведените досега категории. Утре на подиума в олимпийския комплекс в Тирана няма да има български щангисти. На 4 май от 15 ч. е състезанието в кат. 102 кг, с участието на Васил Маринов и австриеца с наш паспорт Давид Фишер (Фишеров), а от 18 ч. Христо Христов затваря нашето участие със състезанието в кат. 109 кг.

Още по темата