Медия без
политическа реклама

Спортен журналист ще управлява строежа на "Българска армия"

ММС назначи Георги Банов от "24 часа" за изп. директор от страна на държавата в смесеното дружество с "ЦСКА-София"

Журналистът от "24 часа" Георги Банов е популярен като един от най-запалените привърженици на ЦСКА в медийната гилдия. Вече е и изп. директор на смесеното дружество, което трябва да построи новия ст. "Българска армия".
Bgonair.bg
Журналистът от "24 часа" Георги Банов е популярен като един от най-запалените привърженици на ЦСКА в медийната гилдия. Вече е и изп. директор на смесеното дружество, което трябва да построи новия ст. "Българска армия".

Двама от четиримата членове на съвета на директорите на публично-частното "Спортни имоти Българска армия" АД са били сменени, съобщи Sportal.bg. Проверка на "Сега" в Търговския регистър потвърди, че на 10 юни са вписани промени в управлението на смесеното търговско дружество между държавата в лицето на министерството на младежта и спорта (ММС) и футболния клуб "ЦСКА-София", създадено с цел да извърши модернизацията на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в столицата.

По предложение на двете страни са заменени по един от двамата представители на всеки от партньорите. От страна на държавата в ръководството влиза спортният журналист Георги Банов, който ще изпълнява и ролята на изп. директор. Дългогодишният репортер на в. "24 часа" заменя досегашния представител на дъщерното дружество на ММС "Сердика спортни имоти" ЕАД (ССИ) - Данаил Димов. Предложението е направено от изп. директор на ССИ Александра Левянска.

По предложение на другата страна - "Арена ЦСКА" ЕООД, което е еднолична собственост на "ЦСКА-София", пък Даниела Асенова заменя Искра Григорова. Последната е позната като счетоводител на Гриша Ганчев и напусна клуба заедно с ловешкия бизнесмен, прехвърлил семейните си акции на фондацията "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" (б. а. - впрочем тази анонсирана публично още в края на април промяна в собствеността на футболния клуб все още не е отразена в Търговския регистър).

Останалите двама членове в съвета на директорите на "Спортни имоти Българска армия" остават същите като при регистрирането на дружеството през февруари 2023 г. - Георги Георгиев от страна на спортното министерство и Ангел Борисов, който е и изп. директор от страна на "ЦСКА-София".

Размерът на капитала се запазва 56 996 000 лв., като според информацията в Търговския регистър към днешна дата са внесени 35 622 500 лв. от него. По договор двете страни трябва участват с по 50% във формирането му - ММС с апорт на държавния имот в Борисовата градина, а клубът с парична вноска, равна на стойността му (28,498 млн. лв.). Предметът на дейност на смесеното дружество е изграждане на нов стадион на мястото на вече разрушения "Българска армия" и цялостно модернизиране на тренировъчната база в Панчарево.

Любопитното е, че вкараният в ръководството от страна на държавата Георги Банов е поредният приближен на бившия спортен министър на ГЕРБ Красен Кралев, назначен на държавна позиция в областта на спорта след встъпването в длъжност на служебното правителство в началото на април. Оттогава като заместници на служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков бяха представени двама някогашни кадри на Кралев във ведомството - Стоян Андонов и Петър Младенов, а началник на политическия кабинет на министъра стана друга бивша служителка - Антоанета Боева. Журналистът от "24 часа" пък изпълняваше официално ролята на съветник на Кралев в ММС, назначен през 2016 г. лично от тогавашния министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Почти месец след встъпването в длъжност на служебното правителство, министерството на младежта и спорта (ММС) се сдоби с втори зам. министър. Със заповед на премиера Димитър Главчев от 7 май на поста е назначен Петър Младенов.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?