Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шест футболни клуба са длъжници към НАП

Общите им задължения са 14,5 млн. лв., от които 11,5 млн. са на "Левски"

01 Март 2023
Илияна Кирилова

В Първа лига има общо 6 футболни клуба, които имат дългосрочни задължения към НАП. От приходната агенция обявиха пред БНТ, че сумарно тези отбори имат да дават на държавата 14.5 млн. лв.

Най-големият длъжник е "Левски" с 11.5 млн. лв. Тази сума беше обявена още преди няколко дни от изпълнителния директор на "сините" Ивайло Ивков. Клубът още не е постигнал споразумение за разсрочено плащане с НАП, но агенцията вече пое контрол над сметките на "Левски" и ще прибира по 30% от всички приходи. От НАП обясниха, че тази огромна сума е формирана от ненаправени плащания като ДДС, данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, задължителни осигурителни вноски и предоставени за принудително събиране в НАП вземания на Столична община за местни данъци и такси.

Останалите 3 млн. лв. се дължат от пет клуба - "ЦСКА-София", "Локомотив" (Пд), "Арда", "Ботев" (Вр) и "Пирин". Един от тях вече е поел ангажимент, че ще изчисти всичко до края на март, но името му не бе обявено.

Изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов обаче отрече клубът му да дължи някакви суми. "В момента ЦСКА няма абсолютно никакви задължения към НАП, но все пак задълженията са изискуеми ежемесечно, защото това е ежемесечен процес и ЦСКА в един момент си плаща задълженията и никога не е имал проблеми с НАП", заяни той.

Колегата му от "Пирин" Велислав Елезов призна за дълг в размер на 200 000 лв., но обясни, че 70-80% от тази сума ще бъде погасена до края на следващата седмица.

От "Ботев" (Вр) също признаха, че имат дълг, но за него има сключен погасителен план с НАП и всичко трябва да бъде изчистено до края на годината.

От "Локомотив" (Пд) и "Арда" до момента не са коментирали. Преди време бившият собственик на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски обяви при напускането си, че е платил 5,5 млн. лева дългове и е оставил клуба със задължения в размер на 500 000 лв.

Липсата на дългове към НАП или сключено споразумение с агенцията са сред основните изисквания на БФС за издаване на лиценз на професионалните клубове. От "Левски" са убедени, че НАП ще съдейства за издаването на необходимите документи и клубът няма да има проблем при лицензирането.

Ключови думи:

НАП, Левски, Първа лига

Още по темата