Медия без
политическа реклама

Шест футболни клуба са длъжници към НАП

Общите им задължения са 14,5 млн. лв., от които 11,5 млн. са на "Левски"

01 Март 2023
Илияна Кирилова

В Първа лига има общо 6 футболни клуба, които имат дългосрочни задължения към НАП. От приходната агенция обявиха пред БНТ, че сумарно тези отбори имат да дават на държавата 14.5 млн. лв.

Най-големият длъжник е "Левски" с 11.5 млн. лв. Тази сума беше обявена още преди няколко дни от изпълнителния директор на "сините" Ивайло Ивков. Клубът още не е постигнал споразумение за разсрочено плащане с НАП, но агенцията вече пое контрол над сметките на "Левски" и ще прибира по 30% от всички приходи. От НАП обясниха, че тази огромна сума е формирана от ненаправени плащания като ДДС, данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, задължителни осигурителни вноски и предоставени за принудително събиране в НАП вземания на Столична община за местни данъци и такси.

Останалите 3 млн. лв. се дължат от пет клуба - "ЦСКА-София", "Локомотив" (Пд), "Арда", "Ботев" (Вр) и "Пирин". Един от тях вече е поел ангажимент, че ще изчисти всичко до края на март, но името му не бе обявено.

Изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов обаче отрече клубът му да дължи някакви суми. "В момента ЦСКА няма абсолютно никакви задължения към НАП, но все пак задълженията са изискуеми ежемесечно, защото това е ежемесечен процес и ЦСКА в един момент си плаща задълженията и никога не е имал проблеми с НАП", заяни той.

Колегата му от "Пирин" Велислав Елезов призна за дълг в размер на 200 000 лв., но обясни, че 70-80% от тази сума ще бъде погасена до края на следващата седмица.

От "Ботев" (Вр) също признаха, че имат дълг, но за него има сключен погасителен план с НАП и всичко трябва да бъде изчистено до края на годината.

От "Локомотив" (Пд) и "Арда" до момента не са коментирали. Преди време бившият собственик на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски обяви при напускането си, че е платил 5,5 млн. лева дългове и е оставил клуба със задължения в размер на 500 000 лв.

Липсата на дългове към НАП или сключено споразумение с агенцията са сред основните изисквания на БФС за издаване на лиценз на професионалните клубове. От "Левски" са убедени, че НАП ще съдейства за издаването на необходимите документи и клубът няма да има проблем при лицензирането.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, Левски, Първа лига

Още по темата