Медия без
политическа реклама

Шефът на "Виваком" стана вицепрезидент на БФС

Гонзо остави до себе си дясната ръка на Б. Михайлов и се похвали с 10 уволнени, покани за събития и бъдещо раздаване на топки

03 Апр. 2024
Dsport
Четиримата шефове на БФС - Фурнаджиев, Иванов, Андреев и Изов (от ляво на дясно) излязоха пред медиите след първото заседание на Изпълкома.

Изненадващо един от вицепрезидентите на БФС стана главният изп. директор на "Виваком България" Николай Андреев. Това стана ясно след завършването на първото заседание на избрания на конгреса на 15 март Изпълнителен комитет под ръководството на новия шеф Георги Иванов-Гонзо. 

Очаквано Атанас Фурнаджиев (шеф на "Мото-Пфое" и на федерацията по биатлон) бе обявен за първи вицепрезидент, а преподавателят от НСА и бивш ректор на академията проф. Николай Изов - за един от вицепрезидентите. Вместо сочения предварително Михаил Статев (член и на стария Изпълком, и на УС на професионалната футболна лига) обаче другият вицепрезидент е шефът на мобилния оператор.

Новите началници се появиха заедно с Иванов на пресконференцията след заседанието на Изпълкома. А на нея стана ясно, че на най-отговорната оперативна позиция - изп. директор на БФС, остава досегашният такъв - Борислав Попов, който е на поста от 2006 г. и бе дясната ръка на стария президент Борислав Михайлов.

"Смяната му не е обсъждана", заяви лаконично Георги Иванов.

Той обяви, че от Дисциплинарната комисия е освободен Николай Лазаров, защото е член на Изпълкома и няма как да заема двете длъжности едновременно. Назначени са и треньори на юношеските национални отбори - на 15-годишните наставник ще е Владислав Вутов, на 17-годишните - Петър Карачоров, а на 19-годишните - Тодор Симов.

Решено е също така да се разгледат и други оферти, освен тази на фирмата Hawk Eye, за VAR системата. Начело на този процес ще е Атанас Фурнаджиев, но той самият обяви, че има време, тъй като настоящият договор, който е с Hawk Eye, изтича след края на следващия шампионат.

А преди самото заседание на Изпълкома от БФС се похвалиха какво са свършили от избирането на Георги Иванов за президент на 15 май.

Според информацията, работело се "по оптимизиране на разходите по перо "заплати", в ход е и "реорганизация и предоговаряне на отношенията с контрагенти с цел постигане на оптимална ефективност и редуциране на разходите". Били са уволнени "над 10 служители" заради незадоволителни резултати, проведени били и срещи с персонала и направен анализ на изпълнение на служебните задължения.

Имало също така "осезаемо израстване в представянето на младежкия, юношеските и девическите отбори", а за мъжкия тим оценката била "позитивна".

Освен това "новият" БФС се хвали с това, че Гонзо ще има среща през май с президента на УЕФА Александър Чеферин, че ще участва на 17 май в конгреса на ФИФА в Тайланд и че е получил покана да иде на финалите на Шампионската лига и на Евро 2024.

Има и бъдещи намерения като: иницииране на "работни срещи с представители на държавните власти" и създаване на комисия, "чрез която БФС и държавата да работят съвместно за създаването и развитието на цялостна визия за футбола и модернизация на футболната инфраструктура у нас". БФС щял да основе и фондация, "която да работи с легендите на българския футбол и да ги подпомага след края на активната им спортна кариера", а също така скоро ще пусне обновен сайт с "подробна информация за всички първенства и турнири, провеждани под егидата на БФС".

Сред бъдещите намерения има и посещение на Гонзо в Болоня на среща с компанията "Макрон", обличаща всички национални отбори на България, а също така в началото на следващия сезон (2024/25) всички клубове от професионалния футбол, както и отборите от Трета лига и четвърто и пето ниво в страната, да получат футболни топки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?